Αντιμετώπισε τα διατροφικά προβλήματα που σε βασανίζουν με την κατάλληλη βοήθεια

0

Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας σε συνδυασμό με διάφορα άλλα προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας, επιβαρύνουν άμεσα τη διατροφή μας. Ολοένα και συχνότερα πια δημιουργούνται διατροφικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μοιραίες.

Η βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου σε συνεργασία πάντα με έναν ψυχολόγο αποδεικνύεται σωτήρια, προκειμένου να είναι σωστή και αποτελεσματική η αντιμετώπιση. Έτσι, μπορούν να αποφευχθούν οι ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό του ατόμου που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή.

Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μία ψυχογενής διατροφική διαταραχή, από τις πιο συνήθεις και σοβαρές. Κατά κανόνα αφορά γυναίκες νεαρής ηλικίας και η αρχή της εντοπίζεται στην εφηβεία. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ανορεξικού ανθρώπου είναι η έντονη ενασχόληση με τα κιλά και το σχήμα του σώματος

Η εμμονή του αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθεί να αποβάλει όποια τροφή έχει καταναλώσει μέσω αντισταθμιστικών και εκκαθαριστικών μεθόδων, όπως είναι η αποφυγή του φαγητού, τα χάπια αδυνατίσματος, ο εμετός ή η χρήση καθαρτικών. Επιπλέον, καταφεύγει σε υπερβολές μέσω πολύωρης και εξαντλητικής γυμναστικής, ώστε να κάψει τις περιττές θερμίδες.    

Συμπτώματα που παρουσιάζει ένα ανορεξικό άτομο

Μερικά από τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή και να αποτελέσουν ένδειξη για περίπτωση νευρικής ανορεξίας, συγκεντρώνονται συνοπτικά στον παρακάτω κατάλογο:  

  • Απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους
  • Παρατεταμένη κούραση χωρίς εμφανή λόγο
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Συνεχής ζάλη ή λιποθυμίες
 • Αφυδάτωση
 • Υπόταση
 • Εμφανείς αλλαγές στα μαλλιά, που πέφτουν ή σπάνε συνεχώς
 • Απώλεια εμμήνου ρύσης και γενικά δυσλειτουργίες

Αυτό που συστήνεται γενικά είναι να δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε μικρές ή μεγάλες ξαφνικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά και τις καθημερινές συνήθειες ενός ατόμου. Είναι πολύ πιθανό να μην πρόκειται για μία διατροφική φάση, αλλά για την αρχή ή την εξέλιξη της νευρικής ανορεξίας.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι ό,τι πιο ουσιαστικό μπορεί να γίνει στις περιπτώσεις μιας διατροφικής διαταραχής. Το βασικό σημείο είναι να μπορέσει ο ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Έρχεται, έτσι, η συνδρομή ενός ειδικού διατροφολόγου σε συνδυασμό πάντα με έναν ψυχολόγο, για να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για τον εκάστοτε άνθρωπο που πάσχει από νευρική ανορεξία.

Αν έχεις παρατηρήσει, σε σένα ή σε κάποιον οικείο σου, ανησυχητικά συμπτώματα σε διατροφή ή και συμπεριφορά, είναι καλό να απευθυνθείς άμεσα σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο αρχικά. Η ομάδα της Διατροφικής Αγωγής και ο εξειδικευμένος σε διατροφικές διαταραχές διατροφολόγος Αθανάσιος Τσιούδας βρίσκονται στη διάθεσή σου για κάθε απορία, για να σε βοηθήσουν σε συνεργασία και με την ειδική ομάδα ψυχολόγων

Leave a Reply