Αντιδράσεις από τα κόμματα για τον «μη πληρεξούσιο μεσάζοντα» σε πώληση πολεμικού υλικού από το υπ. Αμυνας

0

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων με αφορμή δημοσίευμα για συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού από το υπουργείο ‘Αμυνας στη Σαουδική Αραβία, ζητώντας παράλληλα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ πρόκειται για «μια καθ’ όλα περίεργη ιστορία, για την οποία οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις η κυβέρνηση». Παράλληλα από την Πειραιώς επισημαίνουν πως σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, κάτι που ρητά απαγορεύεται από το νόμο, ενώ σημειώνεται πως, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Αμύνας Πάνος Καμμένος διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού, παρουσία μάλιστα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο υπουργός Αμυνας θέλησε στο ακέραιο να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της συγκεκριμένης χώρας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνει μάλιστα; προσωπικά στον κ. Καμμένο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ερωτήματα, για τα οποία καλεί «να τα απαντήσουν σήμερα κιόλας». Τέλος, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ενημερώνει πως την Δευτέρα το πρωί θα καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Oλόκληρη ηανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Στον κυριακάτικο Τύπο δημοσιεύεται μια καθ’ όλα περίεργη ιστορία, για την οποία οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ότι στην διαμόρφωση μιας συμφωνίας της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία για την πώληση από το ελληνικό Υπουργείο Αμύνης πολεμικού υλικού αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο.

Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζει τον Υπουργό Αμύνης κ. Π. Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού – παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας.

Τα ερωτήματα προς τους κ. Καμμένο και κ. Τσίπρα είναι αμείλικτα και τους καλούμε να τα απαντήσουν σήμερα κι όλας:

Ποιος ήταν ο – κατά το δημοσίευμα – μη πληρεξούσιος μεσάζοντας Β.Π. και ποιους σκοπούς κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά δια νόμου σε αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες;

Ήταν ή όχι σε γνώση της Σαουδικής Αραβίας η επιλογή του κ. Καμμένου να αναθέσει την διαμόρφωση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο μεσάζοντα;

Ποια ακριβώς σχέση έχει ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω μεσάζοντα με τον οποίο φέρεται να υπέγραψε και σχετική σύμβαση πώλησης του πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία στις 17 Ιουνίου 2017;

Το θέμα είναι – για προφανείς λόγους – εξαιρετικά σοβαρό και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αύριο κι όλας σχετική ερώτηση στην Βουλή».

Λοβέρδος: Ζητήσατε τη σύλληψη αξιωματικού;

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στέλνει και αυτός το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων.

Ολόκληρη η ερώτηση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για την πώληση πολεμικού υλικού»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (5.11.2017) αλλά και σύμφωνα με τις καταιγιστικές πληροφορίες που λαμβάνουμε, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη συμφωνία.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Α. Υπήρξε ή όχι μη πληρεξούσιος μεσάζοντας στην συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας

Β. Ζητήσατε προσωπικά την σύλληψη Αξιωματικού που αντέδρασε σε αυτή την πρακτική.

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2017

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος».

Θεοδωράκης: Το ΚΑΜΜΕΝΟΣΥΡΙΖΑ κράτος συνεχίζει να αυθαιρετεί

«Το ΚΑΜΜΕΝΟΣΥΡΙΖΑ κράτος συνεχίζει να αυθαιρετεί. Πουλάει πολεμικό υλικό με αδιαφάνεια και όποιος αξιωματικός διαφωνεί στο… μπουντρούμι!», τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης.

Tι απαντά το υπουργείο Αμυνας

Αργά το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα στην οποία σημειώνει πως η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και πως έχει πάρει την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας:

«Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια. Θυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Θεοδωράκη ότι ενέκριναν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», σχολιάζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Leave a Reply