Άνοιγμα Τσίπρα στη μεσαία τάξη με στόχο την αυτοδυναμία

0

Άνοιγμα Τσίπρα στη μεσαία τάξη με στόχο την αυτοδυναμία

Η κόντρα για τους φόρους κρίνει τους συσχετισμούς της Κυριακής – Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ για τις συγκεντρώσεις της Πέμπτης

«Καθαρή εντολή» και «ολόκληρη ευκαιρία», ήτοι την αυτοδυναμία, ζητά πλέον ανοιχτά από τους ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Κυριακής. Διαβεβαιώνει δε ότι θα είναι «ψήφος αυτοδυναμίας, όχι αυτοδύναμης αλαζονείας» και θέτει την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί αποφασιστικά με τους ευρωπαίους την επομένη ημέρα.

Το κρίσιμο στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη αυτή είναι η στάση της μεσαίας τάξης, προς την οποία έκανε ανοίγματα ο κ. Τσίπρας κατά τις ομιλίες του το σαββατοκύριακο, ενώ η Κουμουνδούρου ήταν καθησυχαστική για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θίξει αυτά τα κοινωνικά στρώματα.

«Ο κ. Σαμαράς θεωρεί τους παραδοσιακούς, συντηρητικούς ψηφοφόρους, τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης δική του ιδιοκτησία, αλλά θα διαψευστεί όμως οικτρά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι βιοτέχνες όλοι όσοι λεηλατήθηκαν από την πιο βάναυση πολιτική της τρόικα δεν είναι πρόβατα στο μαντρί. Βρέθηκαν στο παρελθόν ως επί το πλείστον στη κάλπη της ΝΔ, αλλά τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα και θα εκπλήξουν πολλούς την άλλη Κυριακή».

Κατά τον κ. Τσίπρα οι ψηφοφόροι αυτοί «τώρα ενώνουν την οργή αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έρχονται μαζί μας διαπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές κατακερματίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, έρχονται μαζί μας όχι από ιδεολογία αλλά από ανάγκη».

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου προσπαθεί να μην αφήσει σκιές ως προς τις προθέσεις της για τη φορολόγηση των ακινήτων ή για άλλους φόρους από μία αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς, που πιθανόν θα βαρύνουν τη μεσαία τάξη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω επιβάρυνσης, αλλά ελάφρυνσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί το όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, παρά τα όσα κυκλοφορούν από στελέχη και πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από ένα πιο δίκαιο φόρο είναι δεδομένη. Ακόμη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αναφέρεται σε προγραμματικά κείμενα του κόμματος.

Κόντρα με το ΚΚΕ

Στην Κουμουνδούρου στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Πέμπτη στην Ομόνοια (στις 7 το βράδυ). Ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και θα έχει στο πλάι του στον ηγέτη των ισπανών Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόφαση του ΚΚΕ να διοργανώσει την ίδια ώρα τη δική του κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, παραβιάζοντας την παράδοση δεκαετιών, που θέλει την προτελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου να ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπως η Παρασκευή ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Θα υπάρξει και τηλεοπτική μετάδοση της συγκέντρωσης του ΚΚΕ – σε μαγνητοσκόπηση αμέσως μετά – γεγονός που φαίνεται σαν να έχει σχεδιαστεί για να επισκιάσει την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου. Μάλιστα δεν κρύβουν ότι βλέπουν συμπαιγνία κυβέρνησης – ΚΚΕ στο θέμα αυτό.

Leave a Reply