«Ανησυχία» στην αγορά ομολόγων

0

Σε «ανησυχία» φαίνεται να είναι η αγορά των ομολόγων στην Ευρωζώνη την Τρίτη, με την αγορά να επικεντρώνεται στα σχέδια της Ιταλίας να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα της αγοράς για να ξεκινήσει την πώληση ενός ομολόγου μακροχρόνιας ωρίμανσης.

Το ελληνικό 10ετές καταγράφει μεγάλη άνοδο της τάξης σχεδόν του 5% με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,17%.

Άνοδο καταγράφει και το γερμανικό αλλά και το γαλλικό 10ετές, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται κατά 4,51% και 21,87% αντίστοιχα.

Το βλέμμα της αγοράς βρίσκεται ωστόσο στραμμένο στην Ιταλία.

Η Ιταλία ξεκίνησε την πώληση την Τρίτη για μια νέα δόση του 50ετούς ομολόγου που εξέδωσε το 2016, εκμεταλλευόμενη το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, αφότου απέφυγε την πειθαρχική διαδικασία από την ΕΕ, και εν μέσω των στοιχημάτων των επενδυτών ότι η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης θα παραμείνει ήπια.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για το ομόλογο ωρίμανσης Μαρτίου του 2067 με απόδοση 2,80 καθορίστηκε σε περίπου 13 μονάδες βάσης έναντι της απόδοσης 3,85% του ομολόγου Σεπτεμβρίου του 2049 και η νέα δόση αναμένεται να είναι μεγέθους αναφοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Η Citigroup, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η UniCredit διαχειρίζονται τη συναλλαγή μέσω συνδικάτου, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της με την επερχόμενη πρόεδρο Christine Lagarde, ώθησε τις ιταλικές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 την περασμένη εβδομάδα.

Περί τις 14:00 η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρούσε κατά 2,81% στο 1,7%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, με τις αποδόσεις του ισπανικού και πορτογαλικού 10ετούς να υποχωρούν κατά 2,30% και 5,27% αντίστοιχα.

Πηγή

Leave a Reply