Android 5.0: οι πρώτες εντυπώσεις

0

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές που απαρτίζουν την κοινότητα του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου λειτουργικού σε φορητές συσκευές σήμερα, του Android, η διάθεση της έκδοσης 5.0 είναι το σημαντικότερο γεγονός του 2014. Όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, βέβαια, ένα ποσοστό μόνο από αυτά τα εκατομμύρια χρηστών θα απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει η νέα αυτή έκδοση… και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς δεν ξέρει πότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί καταναλωτές έχουν προτιμήσει τα προηγούμενα χρόνια να αγοράσουν μία συσκευή Nexus, ένα smartphone ή tablet δηλαδή που η Google σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με κάποιον κατασκευαστή ώστε να επιδείξει την εκάστοτε πιο πρόσφατη “απείραχτη” έκδοση του Android: τα Nexus είναι οι πρώτες συσκευές που δέχονται την αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοσή του, στη νέα.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

Η Google ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση του Android 5.0 “Lollipop” στις υπάρχουσες συσκευές Nexus – όχι δηλαδή στο καινούργιο Nexus 6 ή στο Nexus 9 – αργά χθες το βράδυ. Το νέο Android μπορούν να αξιοποιήσουν τα Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 Wi-Fi (τόσο η έκδοση του 2012 όσο και του 2013) και Nexus 10. Διαθέτοντας ένα Nexus 7 Wi-Fi του 2013 προσβλέπαμε εδώ και καιρό στην αναβάθμιση σε “Lollipop” και την αξιολόγηση του νέου λειτουργικού της Google. H διαδικασία ωστόσο της “διανομής” των αναβαθμίσεων απευθείας στις συσκευές μέσω Internet (over-the-air) μπορεί να χρειαστεί ημέρες ή και… εβδομάδες ενίοτε για να “φτάσει” σε όλες τις χώρες – γι’ αυτό καταφύγαμε στον πλέον “άμεσο” τρόπο του “format” της συσκευής και εγκατάστασης του Android 5.0 από τα επίσημα αρχεία του λειτουργικού της (flash factory image), που επίσης διέθεσε χθες. Οι εντυπώσεις μας, λοιπόν, από το νέο Android σε “φρέσκο” πλέον tablet, ακολουθούν.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

To ριζικά ανασχεδιασμένο λειτουργικό της Google “κερδίζει τις εντυπώσεις” από νωρίς. Η εγκατάστασή του στο Nexus 7 2013 – βασισμένο σε hardware δύο ετών πλέον, ας μην ξεχνάμε – είναι γρήγορη κι απροβλημάτιστη, η εκκίνησή του ταχύτερη από αυτήν της έκδοσης 4.4 και η ανάκτηση/ενημέρωση των apps που έχει συνδέσει ο χρήστης με το account του σχεδόν αυτοματοποιημένη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τί έχει προγραμματίσει εκ νέου η Google “κάτω από την επιφάνεια” της έκδοσης 5.0, όμως το εισαγωγικό Nexus 7 δίνει την εντύπωση… εντελώς νέου tablet με το “Lollipop” μέσα στα πρώτα λεπτά χρήσης. Όλα ενεργοποιούνται και κινούνται με ταχύτητα ευδιάκριτα μεγαλύτερη, υπάρχει μία άνεση στη μετάβαση από το ένα app στο άλλο πρωτόγνωρη, τα ίδια τα apps δείχνουν ν’ ανταποκρίνονται περισσότερο “πρόθυμα”. Φανταζόμαστε πως το νέο Android θα λειτουργεί ακόμη ταχύτερα όχι μόνο στα δύο νέα Nexus, αλλά και στα κορυφαία φετινά μοντέλα άλλων κατασκευαστών, όπως τα LG G3 και HTC One M8.

© Provided by αθηνόραμαDigital.grΠολλά έχουν γραφεί, φυσικά, για το νέο γραφικό περιβάλλον του Android 5.0, το οποίο διέπεται από τη συλλογιστική σχεδιασμού που η Google αποκαλεί “Material Design”. Είμαστε στην ευτυχή θέση να επιβεβαιώσουμε πως όλα τα θετικά ισχύουν: πέρα από την αυξημένη ταχύτητα που παρατηρείται στο χειρισμό, ο καινούργιος σχεδιασμός είναι ολοφάνερα περισσότερο μοντέρνος και καλαίσθητος. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία “άλμα μπροστά” σε θέση με το λειτουργικό μεν, αλλά “σπαρτιάτικο” και όχι ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον του Android 4.4 – καταφέρνοντας παράλληλα (α) να μην απομακρυνθεί η συλλογιστική χρήσης του από την υπάρχουσα και (β) να μην μοιάζει στα iOS και Windows Phone. Για μία εταιρεία όπως η Google, που είχε μέχρι και πολύ πρόσφατα… μηδενική έφεση στο καλό design, τα παραπάνω είναι σημαντικά.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

Το Android 5.0 το κατορθώνει να αποκτήσει δικό του χαρακτήρα συνδυάζοντας “flat” στοιχεία (π.χ. τα εικονίδια) με άλλα που αξιοποιούν σκιές και διαφάνειες (π.χ. τις λεγόμενες “κάρτες”), ώστε να αποδίδει την αίσθηση του “πολυεπίπεδου”. Χρησιμοποιεί εκτενέστατα μάλιστα – εκτενέστερα από κάθε άλλο λειτουργικό φορητής συσκευής – διάφορα εφέ κίνησης που συνοδεύουν… σχεδόν ο,τιδήποτε συμβαίνει με τρόπο ομαλό και διακριτικό. Παράθυρα “αιωρούνται” πάνω από την “επιφάνεια” της αρχικής οθόνης και “κυλούν” το ένα πάνω στο άλλο, apps “βγαίνουν μέσα” από το εικονίδιό τους και “αποσύρονται” προς τις πλευρές της οθόνης, επιλογές επιβεβαιώνονται με στιγμιαία hightlight… ο κατάλογος είναι μεγάλος. Τα παραπάνω, συνδυασμένα με διακριτικά παστέλ χρώματα, την “καθαρή” γραμματοσειρά και μεγάλες “αναπνοές” λευκού παντού καθιστούν το “Lollipop” το… εικαστικά γευστικότερο Android μέχρι στιγμής. Με διαφορά.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι η πρόοδος που σημείωσε η Google σε αυτόν τον τομέα δεν την… απομάκρυνε εντελώς από τις “κακές συνήθειες” του προγραμματιστή που προσπαθεί να αποδώσει ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον με συνάφεια και ομοιομορφία. Υπάρχουν ουκ ολίγες ασάφειες σε διάφορα σημεία του Android 5.0, τρόποι με τους οποίους γίνονται κάποια πράγματα που είναι αντιλογικοί, αλλά και διάσπαρτα “κρούσματα” ανακολουθίας σε στοιχεία του χειρισμού, που πότε διεκπεραιώνουν κάτι με έναν τρόπο, πότε ακριβώς το ίδιο με άλλον. Τα καλά νέα: όλες αυτές οι μικρές απροσεξίες και ατέλειες διορθώνονται εύκολα με κάποια σχετική αναβάθμιση. Τα κακά νέα: αυτό σημαίνει ακόμη μία αναβάθμιση του Android σχετικά σύντομα, οπότε εκ νέου αναμονή για τη Google και μετά εκ νέου αναμονή για τους πιο πολλούς κατασκευαστές, ώστε να ενσωματώσουν τις αλλαγές στις δικές τους “εκδοχές” του Lollipop. Και η Apple είχε υποπέσει σε έναν αριθμό από τέτοια λάθη με το iOS 7.0, αλλά με το 7.1 και το 8.0 τα διόρθωσε – με τη διαφορά πως δεν υπάρχει “μεσάζοντας” ανάμεσα στους κατόχους iPhone/iPad και την Apple.

© Provided by αθηνόραμαDigital.grΠέρα από την αισθητική ανανέωση του Android 5.0, άμεσα αντιληπτός γίνεται και ένας αριθμός από βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά. H διαχείριση των ειδοποιήσεων (notifications) και συγκεκριμένες επιλογές που αυτές προσφέρουν μπορούν πλέον να γίνουν από την οθόνη αδράνειας (lockscreen) του smartphone ή του tablet. Οι ειδοποιήσεις γενικότερα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό προσαρμόσιμες και εξυπηρετούν περισσότερο τον χρήστη που θα ρυθμίσει για τί θέλει και τί δεν θέλει να ειδοποιείται (και πού και πότε). Η δυνατότητα του Screen Lock – που ενεργοποιεί χωρίς κωδικό μία συσκευή Android 5.0 αν μία άλλη “διεπιστευμένη” συσκευή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση – δεν μάς… εντυπωσίασε ιδιαίτερα, σίγουρα όχι τόσο όσο η λειτουργία Battery Saver. Αυτήν την έχουμε συναντήσει ήδη ως extra στα Samsung Galaxy S5 και LG G3, με την έλευση του Lollipop αναλαμβάνει όμως να διαχειριστεί υποσυστήματα και apps ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια σε όλες τις συσκευές – σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος πλέον.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

Πολύ χρήσιμες είναι δύο νέες παρεμφερείς λειτουργίες που δοκιμάσαμε, η Guest Mode και η Screen Pinning. Με την πρώτη ο χρήστης μπορεί να ορίσει ως διαθέσιμα συγκεκριμένα μόνο apps και να δώσει π.χ. το tablet του σε ένα παιδί, κάποιο φίλο κλπ. χωρίς το φόβο πως θα υποστεί… έλεγχο η υπόλοιπη συσκευή. Με τη δεύτερη λειτουργία μπορεί κάποιος να “κλειδώσει” όλη τη συσκευή μόνο στο app που είναι εκείνη τη στιγμή ενεργό (π.χ. έναν Web browser ή ένα video game) και να την δώσει σε τρίτο πρόσωπο με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Βελτιωμένη στα σημεία είναι και η, διαθέσιμη από το Android 4.2, λειτουργία των πολλαπλών profiles στην ίδια συσκευή, με σαφή πια διαχωρισμό apps και δεδομένων. Μιλώντας, δε, για ασφάλεια, το Android 5.0 κωδικοποιεί πλέον εξ ορισμού τα δεδομένα του χρήστη – κάτι που “κάνει όλη τη διαφορά”, καθώς ως επιλογή υπήρχε ήδη αλλά… κανείς μας δεν έμπαινε στη διαδικασία να την ενεργοποιήσει.

© Provided by αθηνόραμαDigital.gr

Είναι πάρα, πάρα πολλές οι μικρές και… καθόλου μικρές βελτιώσεις και προσθήκες που χαρακτηρίζουν το Android 5.0 σε σχέση με τους προκατόχους του, σε όλους τους τομείς – μία επίσκεψη στην επίσημη σελίδα της Google γι’ αυτό μπορεί να πείσει οποιονδήποτε για του λόγου το αληθές. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται, δε, καθώς φιλοδοξία να ενοποιήσουν σε όλων των ειδών τις συσκευές εικαστικά και λειτουργικά τις αντιπροτάσεις τους έχουν τόσο η Αpple όσο και η Microsoft εδώ και καιρό. Το νέο Android έχει όντως τις προδιαγραφές για να καθιερώσει το “Material Design” στις οθόνες ρολογιών, κινητών, tablet και τηλεοράσεων επιτυχημένα. Από όσα διαπιστώσαμε χρησιμοποιώντας το Lollipop και μεμονωμένα, ωστόσο, σε μία μόνο συσκευή, για λιγότερες από 24 ώρες, η Google βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο συνολικά όσον αφορά στο λειτουργικό της. Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι (α) πόσο σύντομα θα ευθυγραμμιστούν ποιοτικές εφαρμογές Android στην αισθητική του Material Design και (β) πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι κατασκευαστές, ώστε το μερίδιο αγοράς του Android 5.0 να μην ανέρχεται στο σύνηθες… μονοψήφιο νούμερο τον επόμενο χειμώνα. Ο χρόνος, όπως πάντα, θα δείξει!

Leave a Reply