Αναβαθμίζεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία

0

Στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο αναβαθμίζεται το Αστεροσκοπίο Κρυονερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο με 10,8 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, παρευρέθηκε σήμερα στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου: «ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου»

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς μίλησε για τα έργα που γίνονται για την ανάδειξη του Αστεροσκοπίου σε πόλο έλξης.

Πριν πέσουν οι υπογραφές οι αιρετοί του νομού μίλησαν στα ΜΜΕ για τη σημαντική αυτή μέρα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας δήλωσε τα εξής:

«Έχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα. Η δέσμευση εκ μέρους μας αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το εν λόγω έργο είναι από τα πλέον σημαντικά της περιφερειακής μας Αρχής, καθόσον αφορά στην ενδυνάμωση ενός διεθνούς εμβέλειας επιστημονικού κέντρου ενώ παράλληλα προσφέρει επισκεψιμότητα, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όσο και με ερευνητικό αντικείμενο

. Ευχαριστώ την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και την διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει.»

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:«Η στενή συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με την Περιφερειακή και Τοπική αυτοδιοίκηση στη Πελοπόννησο οδηγεί στην υλοποίηση του οράματος του ΕΑΑ αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε κέντρο διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και αξιοποίησης του ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με μια συνολική επένδυση περίπου 4.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΠΔΕ, μπαίνουν σήμερα οι βάσεις για την κατασκευή και λειτουργία ενός μοναδικού πολυχώρου γνώσης, με μεγάλο αμφιθέατρο, εκθεσιακό και μουσειακό χώρο όπου θα αναδεικνύεται η διαχρονική διεπαφή πολιτισμού και επιστήμης.

Παράλληλα, η στενή συνεργασία του ΕΑΑ, με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων (τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας) και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας οδήγησε σε χρηματοδότηση του ΕΑΑ με άλλα 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Εθνικό και Περιφερειακό Διαστημικό κόμβο για την παροχή κρίσιμων διαστημικών υπηρεσιών ασφάλειας προς την Πολιτεία και την Ευρώπη».

Ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπύρος Βασιλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά πώς:

«Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του έργου, που αφορά την κτιριακή αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, ξεκινά η διαδικασία στο τέλος της οποίας η υποδομής μας θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο Διαστημικό κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το εμβληματικού έργο θα είναι χωρίς υπερβολή το μεγαλύτερο τεχνολογικό/ερευνητικό πάρκο στην Ελλάδα που αναμένεται να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.

Επιπλέον, η δημιουργία αυτής της νέας υποδομής αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΙΑΑΔΕΤ και του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς καθιστώντας τη χώρα μας σημαντικό παίκτη διεθνώς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια και τη διαστημική έρευνα.

Πράγματι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου πρόκειται να συμμετάσχει ως Ευρωπαϊκός επίγειος σταθμός στην εμβληματική αποστολή της NASA (Psyche), όπου η εν λόγω διαστημοσυσκευή θα παρατηρήσει έναν αστεροειδή σε απόσταση 300εκ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα στηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου ειδικό τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να εκπέμψει δέσμη laser.Η προαναφερθείσα μπορεί να φτάσει σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις με σκοπό να επικοινωνεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με τη διαστημοσυσκευή που με τη σειρά της θα στέλνει δέσμη laser στο Αστεροσκοπείο Χελμού όπου και τελικά θα ανιχνεύεται. Συνεπώς στόχος μας είναι τα δύο ερευνητικά τηλεσκόπια μας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα των σχετικών οργάνων σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος της NASA (Psyche).

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΑΑ NOA/AEGIS προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αγορά και στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε με την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων να έχουμε αμέσως μια λειτουργική υποδομή η οποία θα επιτελεί στο ακέραιο την αποστολή της ως Ευρωπαϊκός Διαστημικός κόμβος καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική συνιστώσα στην παγκόσμια προσπάθεια για την ασφάλεια της Γης από το διάστημα.»

Leave a Reply