Ανάληψη Αμαλιάδας: Σε απόγνωση οι κάτοικοι – «Βουλιάζει» το χωριό (φωτογραφίες)

0

ImageHandler (11)

Αν και την Πέμπτη δόθηκε εντολή να εκκενωθούν δύο ακόμη κατοικίες του χωριού, οι δύο οικογένειες αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Ανάληψης Αμαλιάδας την εξέλιξη του ρήγματος στο χωριό, το οποίο την Παρασκευή δεν παρουσίασε μεγάλες μετατοπίσεις, ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και εάν θα σταματήσει να «βουλιάζει» η γη κάτω από τα πόδια τους.

Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο χωριό και το γεωτρύπανο και ξεκίνησαν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις, ωστόσο νωρίτερα από 20 ημέρες δεν πρόκειται να υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς πρέπει να αναλυθούν τα στοιχεία, ενώ και η γεωτεχνική μελέτη δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα μήνα.

«Να εξεταστούν τα δείγματα»

Αυτό ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός- γεωτεχνικός κ. Κώστας Παντελόπουλος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου στην Πάτρα που θα εκπονήσει τις γεωτρήσεις και βρέθηκε την Παρασκευή στο χωριό για την έναρξη των εργασιών.

«Θα γίνουν συνολικά τρεις γεωτρήσεις και απαιτείται περίπου μιάμιση ημέρα για την καθεμία. Θα υπάρχει μία πρώτη μακροσκοπική εκτίμηση, αλλά τα δείγματα πρέπει να εξεταστούν στο εργαστήριο και οι εργαστηριακές δοκιμές απαιτούν περίπου είκοσι ημέρες. Πριν το 20ήμερο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Παράλληλα με το 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της γεωτεχνικής μελέτης. Η πρώτη εκτίμηση, με την πρώτη ματιά, μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη υδροφορία σε βάθος και δεν μπορεί να διευθετηθεί ομαλά στο υπέδαφος. Βέβαια, εάν όλα αυτά είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο, εάν είχε μελετηθεί το φαινόμενο και είχε γίνει κάποιο έργο, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Παντελόπουλος.

Δεν αφήνουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι ωστόσο εξακολουθούν να μένουν ξάγρυπνοι, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου, τρέμοντας ακόμα και για τις ζωές τους.

Αν και προχθές δόθηκε εντολή να εκκενωθούν δύο ακόμη κατοικίες του χωριού, οι δύο οικογένειες αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους, καθώς στη μία περίπτωση πρόκειται για ηλικιωμένο ζευγάρι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ξενοδοχείο, ενώ στην άλλη περίπτωση πρόκειται για ζευγάρι που ο άνδρας είναι ανάπηρος και αρνείται να φύγει από το σπίτι του.

Πηγή: Patrisnews 

Leave a Reply