image

Το δυστύχημα της περασμένης Παρασκευής στη Fulgor που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο του 42χρονου εργάτη Άρη Παπαθανασόπουλου ήταν δυστυχώς προδιαγραμμένο. Οι ασκούμενες πολιτικές στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους εργασίας τα χρόνια των μνημονίων έχουν αποδυναμώσει τόσο πολύ τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αφορούν ακόμη και τα ίδια τα μέτρα ασφαλείας, ώστε περισσότερο τυχεροί πρέπει να νιώθουμε μέχρι σήμερα που δεν είχαμε περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα. Ιδιαίτερα το ιδιότυπο καθεστώς με τις εργολαβίες. που λειτουργεί συστηματικά πλέον προκειμένου οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών να πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων και της ασφάλειας τους, αποτελεί μία απαράδεκτη πραγματικότητα την οποία όλοι οι εργαζόμενοι και το εργατικό κίνημα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Η σιωπή των συστημικών κομμάτων (που είναι άραγε ο λαλίστατος σε άλλες περιπτώσεις βουλευτής του νομού μας κ. Δήμας και τι έχει να πει για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς με το 3ο μνημόνιο που έχει υπερψηφίσει, ενισχύει την καταβαράθρωση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων στο χώρο δουλειάς) και των κατεστημένων μέσων ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα είναι χαρακτηριστική για τις ευθύνες που φέρουν για τέτοια περιστατικά.. Όλο το θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς έχει κατακρεουργηθεί στα χρόνια των μνημονίων, για να δημιουργηθεί το ευνοϊκό κλίμα για να έρθουν οι περιβόητες «επενδύσεις» από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ποτέ δεν έρχονται. Εκείνο όμως που «επενδύεται» με τραγικό τρόπο είναι δυστυχώς οι ζωές των εργαζομένων.
Η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και η απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς έχουν εκτραχύνει την κατάσταση. Ευπρόσδεκτος ο όποιος έλεγχος εκ των υστέρων από την υπηρεσία στη Fulgor, όπως υποσχέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θελερίτη, αλλά μήπως o έλεγχος έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και να είχε προλάβει το τραγικό συμβάν; Αυτή δεν είναι η ευθύνη αυτών που κυβερνούν; Θα επεκταθεί ο έλεγχος σε όλα τα εργοστάσια, για να προλάβει κι αλλού τα χειρότερα; Θα είναι συστηματικός και διαρκής ή θα εμποδίσει το «επενδυτικό κλίμα»;
Ο «ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» -να μην ξεχνάμε τους νεκρούς της Σωληνουργίας, στον οποίο ανήκει και η Fulgor- αντί να επενδύει σε λουσάτα Εμπορικά Κέντρα –να μην ξεχνάμε ότι το νέο Εμπορικό Κέντρο MARE WEST ανήκει στο συγκεκριμένο επιχειρηματία- έχει την απόλυτη ευθύνη να εξασφαλίζει τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους και να μην τους εξοντώνει με ακραίες υπερωρίες, εξοντωτικές βάρδιες και τακτικές εκφοβισμού με την απειλή της απόλυσης για όποιον διαμαρτύρεται και διεκδικεί.
Επειδή κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι κάποιος άλλος μπορεί να διεκδικήσει αντί για τον ίδιο το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία και στα δικαιώματά του έχει έρθει η ώρα για την άμεση ανατροπή των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών στους χώρους εργασίας με τη δυναμική διεκδίκηση όλων των εργαζομένων. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της πάλης, για να μη θρηνήσουμε και πάλι σε λίγο καιρό τη ζωή κάποιου συνάνθρωπου μας.