Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές

0

ImageHandler

Κοινός μας στόχος η ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ρωσίας – Τον κάλεσε να επεξεργαστούν ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μέχρι το Νοέμβριο – Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ρωσίας για την Ευρώπη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Σημαντικό εταίρο της Ρωσίας για την Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε».

Ακόμη, είπε ότι υπάρχει πρωτοβουλία από την Ελλάδα, ώστε να ετοιμαστεί ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση.

Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

«Ο κ. Τσίπρας είπε, πολύ σωστά ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό… Αν έχεις χρέος, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση και τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης της Μόσχας και της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εκμεταλλευθήκαμε αυτό το χρόνο» και μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας για τον ελληνικό αγωγό.

«Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμσε.

«Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών. Ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως το Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας», ανέφερε.

«Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δυο χωρών θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα, για να ικανοποιήσουμε τον κοινό μας στόχο, που ειναι η ευημερία των λαών μας και η ανάπτυξη», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Κρεμλίνο: Δεν συζητήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Πάντως, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έγινε καμία συζήτηση αναφορικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ερωτηθείς αν στο περιθώριο της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης συζητήθηκε το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Πεσκόβ απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».

πρωτο θεμα

Leave a Reply