Αλλαγή ρεύματος σημαίνει ότι αλλάζω και τον τρόπο που καταναλώνω ενέργεια

0

Ήσουν από τους πρώτους που έτρεξε για να κάνει αυτή την αλλαγή στο ρεύμα, με μόνο σκοπό να μειώσεις το κόστος του λογαριασμού. Οι περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται ακριβώς το ίδιο. Το μόνο κίνητρο για να αλλάξει κάποιος ρεύμα είναι η μείωση του τιμολογίου. Αυτή είναι και η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό όταν κοιτάμε την τρομερή αύξηση που έχει πάρει η κιλοβατώρα τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και επαγγελματίες, αδυνατώντας πλέον να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Προσπαθούν να μειώσουν άλλες δραστηριότητες και να κόψουν από αλλού την κατανάλωση χρήματος προκειμένου η επιχείρηση να είναι βιώσιμη και να μην οδηγηθεί στο λουκέτο. Δυστυχώς όμως αρκετοί είναι αυτοί που δεν τα κατάφεραν.

Άλλοι όμως που είχαν κάνει κάποιο κουμάντο, μπόρεσαν να κάνουν μία εξισορρόπηση των πραγμάτων, επενδύοντας σε ενεργειακές αλλαγές πού στο μέλλον θα τους εξοικονομούσαν αρκετά χρήματα. Είναι όμως αυτό κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας; Μήπως αυτή τελικά στάθηκαν πιο τυχεροί επειδή κέρδισαν κάποιο λαχείο; Σίγουρα όχι. Προφανώς και οι συγκυρίες παίζουν μεγάλο ρόλο κατά πόσο ένα νοικοκυριό θα μπορέσω να τα βγάλει πέρα και μία επιχείρηση θα αντέξει στο χρόνο. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο είναι η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας.

Ο τρόπος δηλαδή που καταναλώνουμε ενέργεια σε καθημερινή βάση γιατί βρισκόμαστε στη δουλειά μας είτε στο σπίτι. Ενεργειακή ατζέντα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να εφαρμόζεται παντού. Οι νότιες χώρες έχουν μεγάλα αποθέματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αν τα εκμεταλλευτούν με σωστό τρόπο, σίγουρα θα βγουν κερδισμένες στο μέλλον. Στη χώρα μας αυτό είναι παντού εμφανές.

Πόσα νοικοκυριά πριν χρόνια είχαν επενδύσει σε μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο σπίτι τους για να εξασφαλίσουν το ετήσιο ρεύμα. Σήμερα το βρήκαν μπροστά τους και πραγματικά δοξάζουν τον θεό για αυτή την απόφαση που είχαν πάρει κάποτε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αλλάξει κάποιος και να αναβαθμιστεί ενεργειακά. 

Το κράτος έχει μεριμνήσει με διάφορες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις να βοηθήσει τα διάφορα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντέξουν, σε αυτή την ενεργειακή λαίλαπα που έχει κατακλύσει την Ευρώπη και τον κόσμο. Μπορεί ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό με κάποιες αλλαγές σταδιακά να εξισορροπήσει τα έξοδα του και να μειώσει αισθητά την κατανάλωση ενέργειας.

Ο βασικός βραχνάς είναι η διαχείριση της ψύξης και της θέρμανσης τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες του χρόνου. Οι απώλειες σε πολλά σπίτια, κυρίως παλιά, είναι μεγάλες και πρέπει να εξαλειφθούν σε μεγάλο ποσοστό πριν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο ρεύμα.

Και επειδή όπως λέει και ο σοφός λαός «αρχή ήμισυ παντός», μπορούμε να ξεκινήσουμε αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές που κατανάλωναν πολύ ρεύμα με καινούργιες Α κλάσης.

Δεύτερο βήμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου μας. Επωφελούμενοι από κάποια επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης μπορούμε να αλλάξουμε σταδιακά τις παλιές μπαλκονόπορτες με καινούργιες από ενεργειακό αλουμίνιο ή ξύλο.

Επίσης η θερμοπρόσοψη του σπιτιού είναι σημαντική, γιατί θα μόνωση την οικία μας κατά μεγάλο ποσοστό, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες σε ψύξη και θέρμανση. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κεντρικό λέβητα με έναν φυσικού αερίου ή με κάποιο ενεργειακό τζάκι όπως και πέλλετ. Αν αφιερώσουμε χρόνο στην αγορά ενεργειακής αναβάθμισης θα βρούμε πολλές λύσεις, είτε φθηνές, είτε ακριβές. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα βγούμε ζημιωμένοι από όλη αυτή την προσπάθεια. 

Έπειτα θα έχουμε άπλετο χρόνο να επιλέξουμε έναν ενεργειακό πάροχο το πιο κατάλληλο για εμάς και το δικό μας ενεργειακό προφίλ. Για αρχή μπορούμε να ρίξουμε μία ματιά εδώ https://fthinorevma.gr/allagi-paroxou/

Leave a Reply