Αλάσκα: Καρέ-καρέ η κατάκτηση της τρίτης ψηλοτερης κορυφής του κόσμου

0

Αλάσκα: Καρέ-καρέ η κατάκτηση της τρίτης ψηλοτερης κορυφής του κόσμου

Ο Lonnie Dupre πέτυχε αυτό που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος: Μόνος του αναρριχήθηκε στην κορυφή της υψηλότερης κορυφής της βόρειας Αμερικής τον Ιανουάριο – Είναι «γιορτή βασανιστηρίου» σχολιάζουν ορειβάτες – Οι εικόνες προκαλούν δέος

Κάτι μοναδικό, κάτι που κανείς δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα, κάτι που ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική κατάφερε πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός αναρριχητής Lonnie Dupre.

Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το 2010, το 2011 και το 2012, ο Dupre κατάφερε να γίνει ο πρώτος στην ιστορία ορειβάτης ο οποίος κατάφερε Γενάρη μήνα να κατακτήσει μόνος του την κορυφή του όρους ΜακΚίνλεϊ, της τρίτης, δηλαδή, υψηλότερης κορυφής του πλανήτη μετά το Έβερεστ και το Ακοκάνγκουα και της υψηλότερης στη Βόρεια Αμερική.

Οι εικόνες προκαλούν δέος:

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ένας συνοδοιπόρος του στις αναρριχήσεις μιλώντας σε εφημερίδα της Αλάσκα, η προσπάθεια είναι αυτή είναι μια «πραγματική γιορτή βασανιστηρίου».

«Για μένα το ΜακΚίνλεϊ το χειμώνα είναι το πιο κοντινό σε αναρρίχηση σε άλλο πλανήτη» περιγράψει Βρετανός ορειβάτης που θα προσπαθήσει να επαναλάβει το κατόρθωμα το Φεβρουάριο.

Την περασμένη Κυριακή στις 5:08 τοπική ώρα ο Dupre έστειλε ένα μήνυμα στην υποστηρικτική του ομάδα «Όλα ΟΚ, είμαι καλά» με συντεταγμένες ίδιες με την κορυφή του ΜακΚίνλεϊ σηματοδοτώντας την επιτυχία του παράτολμου εγχειρήματός του.

Τις προηγούμενες τρεις φορές τις ελπίδες του Depry έσβησε ο πολύ κακός καιρός που τον υποχρέωσε να μην μπορεί να προχωρήσει για μέρες μέσα σε χιονοθύελλες και ημι-παγωμένος σε θερμοκρασίες -35 βαθμών Κελσίου.

Το 2010, μάλιστα, έμεινε για μια εβδομάδα σε μια χιονοσπηλιά μεγέθους ψυγείου με τους συνεργάτες του να δηλώνουν ότι «φοβηθήκαμε ότι θα πεθάνει εκεί πάνω».

Ο καιρός αυτή τη φορά δεν στάθηκε εμπόδιο στην πορεία προς την κορυφή αλλά στην πορεία προς την κάθοδο καθώς το αεροσκάφος που ήταν προγραμματισμένο να τον παραλάβει από τη βάση στα περίπου 5.000 μέτρα δεν κατάφερε να προσεγγίσει υποχρεώνοντάς τον να περάσει άλλη μια νύχτα στο παγωμένο βουνό.

Την κορυφή των 6.168 μέτρων έχουν κατακτήσει συνολικά 16 άνθρωποι κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά ποτέ κανείς μόνος του όπως ο Depry ενώ άλλοι έξι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας την υπέρβαση.

Leave a Reply