Αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ

0

neadimokratia_533_355

Άσχημη είναι η τροπή που παίρνει η κατάσταση για τα υπερχρεωμένα κόμματα έπειτα από την αγωγή που κατέθεση η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας το σύνολο της οφειλής της.

Το δάνειο είναι ύψους 131 εκατομμυρίων ευρώ (160 με τις προσαυξήσεις), ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το ΠΑΣΟΚ, που επίσης έχει δάνεια τα οποία εδώ και καιρό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα μετά την παρουσία στην εξεταστική επιτροπή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Γεωργίου Πουλόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει καταγγείλει τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων.

Μετά το 2010, οπότε η ΝΔ, εξυπηρετούσε πλήρως τις δανειακές τις υποχρεώσεις, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και το ξεχείλωμα των εξόδων του κόμματος έκαναν αδύνατη την εξυπηρέτηση του δανείου στην Πειραιώς. Όταν η πίεση αυξήθηκε οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αποφάσεις. Οι λύσεις ήταν ή η διαταγή πληρωμής ή αγωγή. Τραπεζικοί νομικοί θεωρούν ότι η επίδοση διαταγής πληρωμής “δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, καθώς μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού που λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας”.

Αντίθετα η αγωγή δίνει στη ΝΔ περιθώριο 100 ημερών για προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή να εκδώσει απόφαση. Δηλαδή μετά την πάροδο 200 ημερών η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί της αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς στη ΝΔ. Ωστόσο, η απόφαση είναι εφέσιμη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελεσιδικία.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, η ΝΔ θα παραχωρεί μέρος της κρατικής της επιχορήγησης στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, αλλά – σύμφωνα με το νόμο – προηγούνται το ΙΚΑ και η εφορία και στη συνέχεια έρχονται οι απαιτήσεις των τραπεζών. Ακόμα λοιπόν κι αν ισχύσει αυτό που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή το 100% της κρατικής επιχορήγησης θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κόμματος, μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού θα φτάνει στις τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες καμία ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ κομμάτων και τραπεζών. Υπάρχει ωστόσο μια διέξοδος που εξετάζεται. Ο Νότης Μηταράκης ρώτησε τον Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή αν είναι νόμιμη η εκχώριση κομματικών δανείων σε ξένα funds και εκείνος απάντησε καταφατικά.

Απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγορά”, για την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της ΝΔ.

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγορά” σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος, επιβεβαιώνει πλήρως τη διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά ολόκληρο το ποσό του δανείου από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα».

«Σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με… αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Αγορά

Απάντηση