Αύξηση έως 32% σε βενζίνη & τα μέτρα για κατάργηση κινητήρων εσωτερικής καύσης

0

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως τα οχήματα που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων από το 2020 στην φετινή χρονιά, θα πληρώσουν από 23% έως 32% αντίστοιχα περισσότερο από πέρυσί. Στα παρακάτω διαγράμματα φαίνεται η σύγκριση τιμών ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2020 και του 2021.

Παράλληλα στην επιλογή ενός εναλλακτικού καυσίμου, φαίνεται να οδεύουν οι καταναλωτές, ειδικά μετά τα νέα αυστηρά πρότυπα και τους κανόνες της Ευρωπαικής Επιτροπής με την οδηγία ρύπων Euro 7 που αφορά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Σύμφωνα με την νέα οδηγία οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει το 2025 και μετά να καταργήσουν την δημιουργία οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι λεπτομέρειες της νέας οδηγίας ρύπων είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά έχουν ήδη δημιουργήσει ανησυχία στην Ένωση Μηχανολόγων της Γερμανίας (VDMA).

Παραδειγματικά η Mercedes- Benz δήλωσε στην Euroactiv πως «ο μετασχηματισμός του χωρίς εκπομπές απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται ήδη σήμερα μέσω επιδοτήσεων για αγοραστές και αλλά και για εταιρείες υποδομών φόρτισης. Από την άποψή μας, τα σενάρια που συζητούνται επί του παρόντος δεν είναι τεχνικά εφικτά»

Τα οικολογικά καύσιμα, όπως το υγρό υδρογόνο, μπορούν να δημιουργηθούν από ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές, προσφέροντας μια πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτά τα συνθετικά καύσιμα έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής και απαιτούν μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να είναι ουδέτερες από τον άνθρακα.

Ορισμένοι εναλλακτικοί τρόποι εκ των οποίων αρκετοί είναι διαθέσιμοι πλέον προς αγορά από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι οι παρακάτω:

  • Επαναφορτιζόμενα Plug-In

Οι επαναφορτιζόμενοι υβριδικοί κινητήρες είναι παρόμοιοι με τους υβριδικούς βενζίνης-ηλεκτρισμού αλλά έχουν μεγαλύτερες μπαταρίες που δίνουν την δυνατότητα στο όχημα να κινείται αυτόνομα δίχως τη χρήση κινητήρα εσωτερικής καύσης. Συνεπώς έχει μηδενικούς ρύπους. Οι μπαταρίες αυτές επαναφορτίζονται μέσω μιας ηλεκτρικής πηγής.

  • Hλεκτρικά

Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρησιμοποιούν καθόλου βενζίνη. Έχουν μια μπαταρία για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κινεί τον κινητήρα.

  • Υγροποιημένο/συμπιεσμένο φυσικό αέριο

Οι κινητήρες που λειτουργούν με υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο έχουν την ίδια αυτονομία με τους κινητήρες βενζίνης αλλά κάνουν πιο καθαρή καύση.

Αποδεικνύεται λοιπόν, πως η σύγκριση τιμών της αγοράς είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά και υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσεις ακόμα περισσότερα χρήματα όπως συγκρίνοντας τιμές και καλύψεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου. Ένας οδηγός με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών τόσο στα καύσιμα μέσα από την πλατφόρμα του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/ στην περιοχή ενδιαφέροντος του.

Πέρα από την σύγκριση καυσίμου οι οδηγοί μπορούν να συγκρίνουν και να βρουν την πιο φθηνή ασφάλεια για το αυτοκινητό τους, μέσα από την καινοτόμα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών το Pricefox.

Στο Pricefox οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν μέσα σε 30’’ τιμές και καλύψεις από 40+ πακέτα της αγοράς και να αγοράσουν από 5€/ μήνα, μέσα σε 2 λεπτά την ασφάλεια αυτοκινήτου τους, εξοικονομώντας έως 40% ετησίως.

Leave a Reply