Αυτή είναι η διατροφή που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

0

Μπορεί μια διατροφή υψηλών λιπαρών να επιφέρει κινδύνους για την υγεία, όμως ίσως να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στις μέλλουσες μητέρες όσον αφορά στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Lewis Katz του Πανεπιστήμιου Temple δείχνουν για πρώτη φορά σε ζωικά μοντέλα ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης προστατεύει τον απόγονό της από αλλαγές του εγκεφάλου, χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Έχει αποδειχθεί και σε ανθρώπους ότι τα άτομα των οποίων οι μητέρες αναπτύσσουν νόσο Αλτσχάιμερ μετά την ηλικία των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου περίπου στην ίδια ηλικία», αναφέρει ο Domenico Praticò, επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας. Οι γενετικοί παράγοντες που μεταφέρονται από τη μητέρα στο παιδί αποτελούν μια προφανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, μέχρι τώρα, όμως, δεν έχουν εντοπιστεί τα γονίδια που θα μπορούσαν να εξηγήσουν και τη μεταφορά της νόσου Αλτσχάιμερ. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή, που υιοθετούνται κατά τη διάρκεια της κύησης, μιας περιόδου όπου μητέρα και παιδί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο του απογόνου για ανάπτυξη της νόσου αργότερα στη ζωή του.

Για να κατανοήσουν, λοιπόν, καλύτερα τη μοναδική σχέση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ στη μητέρα και τον κίνδυνο του απογόνου της, ο Δρ. Praticò και οι συνεργάτες του εξέτασαν την πρόσληψη λιπαρών από τη μητέρα κατά την κύηση, σε ποντίκια που είχαν τροποποποιηθεί γενετικά για να αναπτύξουν τη νόσο. Τα εγκυμονούντα ποντίκια τρέφονταν με διατροφή υψηλών λιπαρών από την αρχή έως και το τέλος της κύησης, ενώ από τη στιγμή της γέννησης και μετά ακολούθησαν κανονική διατροφή η οποία διατηρήθηκε μέχρι και την περίοδο της γαλουχίας.

πηγη

Απάντηση