Αδήλωτα τετραγωνικά : Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

0

Τις πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους με την επιβολή μικρότερου πέναλτι προσαυξήσεων. Παράλληλα, από τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα για τις μισθώσεις, αλλά και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα παρακολουθεί τις τιμές στην αγορά των ακινήτων και θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ακίνητα προβλέπει:

1 Αδήλωτα τετραγωνικά: Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με όριο το 50% αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα. Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που εκπροσώπησε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος στο 38ο διαδικτυακό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών. Επίσης, όπως είπε, θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο. Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, αποκαλύφθηκαν 60 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπουν:

Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά. Για το θέμα αυτό εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει του ιδιοκτήτες χωρίς να πλήττει τα έσοδα των δήμων.
Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο να φθάνει το 50%.
Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

2 «Τέλος» οι αντικειμενικές αξίες: Την «κατάργηση» των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με τις εμπορικές προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξετάζεται η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων και η αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική. Οπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, με την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Οσον αφορά το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων, έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση που προβλέπει:

n Την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την επικράτεια, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 98% του πληθυσμού.

n Τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

n Την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές.

3 Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Μετά τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ ο Γιώργος Στύλιος ανακοίνωσε ότι το 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

4 Ενοίκια. Μια νέα εφαρμογή για τη δήλωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, με τον Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι σχεδιάζεται και η ψηφιοποίηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

πηγη

Leave a Reply