7 ώρες σχεδόν χωρίς Facebook, Instagram, WhatsApp down: Τεχνικό πρόβλημα ή «επίθεση»;

0

“Η εταιρεία κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) είναι «κάτω» για ώρες και οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν.
Τεχνικό πρόβλημα στον server ή απλώς οι εύλογες συνέπειες των αποκαλύψεων, που έφερε στο φως – μέσω της Wall Street Journal- η πρώην μηχανικός και υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook; Η Φράνσις Χόγκεν είχε διαρρεύσει προ ολίγων ημερών (μέσω της εφημερίδας) πολλά εσωτερικά έγγραφα και υποτίθεται απόρρητα, από τα οποία το συμπέρασμα ήταν πως η εταιρεία κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ επιλέγει το όφελός της παρά την ασφάλεια. Αν ανατρέξετε μάλιστα λίγο στο πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθείτε σωρεία δημοσιευμάτων που ανέφεραν κενά ασφαλείας στο Facebook.

Η μυστικοπάθεια του Ζάκερμπεργκ
Μην περιμένετε η εταιρεία να πει κάτι περισσότερο. Ακόμα και να έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση (ένα από τα επικρατέστερα σενάρια) δεν πρόκειται να το παραδεχθεί. καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτή η παραδοχή για το πλέγμα ασφαλείας της;

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ενδεχομένως να αρκεστεί σε ένα «αλλαγή στη διαμόρφωση του σέρβερ» στο οποίο είχε αρεστεί και το 2019, όταν είχε κρασάρει το σύστημά της για περίπου 24 ώρες. Τώρα διαψεύδοντας τις φήμες περί επίθεσης DdoS. Τώρα δεν έχουμε διανύσει ούτε τα μισά.

Όταν με το καλό βέβαια το σύστημα επανέλθει και ο κόσμος συνδεθεί στα αγαπημένα του social media- μέχρι τότε το twitter κάνει πάρτι και όλους τους καλοδέχεται- ο μυστικοπαθής Ζάκερμπεργκ ενδεχομένως θα ξεπετάξει μια ανακοίνωση τυπική, περί τεχνικού προβλήματος στον server που λύθηκε και όλα καλά (;).

Οι άχρωμες, άγευστες και κενές ανακοινώσεις
Η πρώτη του αντίδραση ήταν η άχρωμη και άνοστη «γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας.

Δουλεύουμε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία» από τον υπεύθυνο επικοινωνίας Άντι Στόουν, ενώ τo Facebook – και αυτό μέσω twitter, που αλλού;- ανέφερε το «κενό»: «Καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σύνδεση με την εφαρμογή και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επιστρέψει η κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολογούμαστε για την οποιαδήποτε δυσκολία».”
https://www.gazzetta.gr/plus/2048522/facebook-instagram-whatsapp-down-tehniko-problima-i-epithesi#:~:text=%CE%97%20%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%82,%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%20%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B1%C2%BB.

Leave a Reply