7 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

0

Η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων» και φέτος θα εορταστεί για πρώτη φορά. Στόχο έχει να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής), με την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO – WHO.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων έχει ως κεντρικό της μήνυμα «Ασφάλεια Τροφίμων, υπόθεση όλων» και δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ευημερία στη γεωργία καθώς και στην πρόσβαση στην αγορά, στον τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα. Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. Άλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η εξάλειψη της πείνας αποτελούν στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO – WHO για το 2030.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα, που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας. Παράλληλα, θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους. Επίσης διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Leave a Reply