6 λόγοι που η συμβίωση με γάτα μας ωφελεί

0

…γράφει ο Τσίτσος η Γάτα

Το να έχετε μια γάτα ή έναν σκύλο, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μοναξιά, να σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, γενικά ν’ αυξήσετε τα θετικά και αισιόδοξα συναισθήματά σας. Η συμβίωση με γάτα συνεπάγεται σίγουρα μεγάλη ευθύνη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών σχετικά με την επίδραση των κατοικίδιων γατών στην ανθρώπινη υγεία, υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων και όχι μια μονοσήμαντη σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Διαβάστε παρακάτω έξι τρόπους με τους οποίους το να έχετε μια γάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι!

1.Οι γάτες βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής σας δραστηριότητας

Από τη στιγμή που ξυπνάτε, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει πάντα να θυμάστε: δεν υπάρχει ώρα που η γάτα δεν αναζητάει να παίξει μαζί σας. Με απλά λόγια, ‘’αναγκάζεστε’’ να κινήσετε το σώμα σας, αλλά και το μυαλό σας, γιατί πάντα πρέπει να είστε εφευρετικοί με τις γάτες. Σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται βέβαια με την άσκηση που κάνουν οι σκυλογονείς…

2.Οι γάτες βοηθούν στην ψυχική υγεία

«Τα κατοικίδια καλλιεργούν κοινωνικές και συναισθηματικές συνδέσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση και τη συνολική ψυχική υγεία», λέει ο Fierstein. Οι γατούλες μπορούν να αποτελέσουν πηγή υποστήριξης για άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, το να έχεις σκύλο, βρέθηκε να είναι ευεργετικό για τους βετεράνους που ζουν με διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ το να έχεις γάτα, συνδέθηκε γενικότερα με βελτιωμένη συναισθηματική σταθερότητα και με αυξημένη αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή!

3.Οι γάτες προωθούν την κοινωνικότητα

Τα γατάκια μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στο να ‘’σπάσουν τον πάγο’’ σε κάποια γνωριμία που θα θέλατε ίσως να προχωρήσετε, αλλά διστάζατε, ιδιαίτερα σημαντικό για τα εσωστρεφή άτομα ή γι’ αυτούς που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια συζήτηση με νέα άτομα. Ο Gee επισημαίνει, ότι περισσότεροι από το 54% των ερωτηθέντων, είπαν ότι το κατοικίδιό τους βοηθά να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.

4.Τα χάδια της γάτας ενισχύουν την ωκυτοκίνη

Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί απολαμβάνετε τόσο να χαϊδεύετε το γατάκι σας; Σίγουρα, η γάτα απολαμβάνει περισσότερο, όταν ο χούμαν τη χαϊδεύει με προσοχή και σε κατάλληλα σημεία. Διαπιστώθηκε ότι το χάιδεμα της γάτας συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης, της ορμόνης της γαλήνης και της ευεξίας και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ο Fierstein λέει, ότι το να χαϊδεύετε την χνουδωτή φίλη σας, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ωκυτοκίνης και ενδορφίνης, οι οποίες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συναισθημάτων του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης, της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης.

5.Οι γάτες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το να έχετε γάτα συνδέεται με βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, άρα και υγεία! Δε δικαιολογεί βέβαια να τρώτε junk food ή να κάνετε διάφορες κραιπάλες… Μια μελέτη εξέτασε πώς σχετίζεται η συμβίωση με μία γάτα με την καρδιαγγειακή λειτουργία και διαπίστωσε ότι τα άτομα με γάτα, είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο δείκτη καρδιακών παθήσεων. Οι γατογονείς αντιμετώπισαν επίσης, μικρότερες αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια περιόδων στρες κι αυτές οι αυξήσεις επέστρεφαν πιο γρήγορα στο φυσιολογικό μετά. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension  τον Απρίλιο του 2018, δείχνει ότι η συμβίωση με γάτες συσχετίστηκε με χαμηλότερες αποκρίσεις της αρτηριακής πίεσης στο ψυχικό στρες.

6.Οι γάτες βοηθούν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς

Ακόμα κι αν είστε ζευγάρι ή ζείτε σ’ ένα σπίτι με συγκατοίκους, η μοναξιά μπορεί να επικρατήσει, αλλά το να έχετε μια γάτα μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Δρ Fierstein, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι. Πόσο χαλαρωτικό είναι, όταν κουλουριάζεται η γάτα δίπλα σας, ενώ πληκτρολογείτε στον φορητό υπολογιστή σας; Αυτή η συντροφιά μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική σας υγεία, λέει ο Gee. Οι ιδιοκτήτες γατών, σπεύδουν να αποδώσουν την έλλειψη μοναξιάς στη γάτά τους. Αναφέρεται επίσης, ότι εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι οι μη γατογονείς. Τέλος, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019, το 80% των γατογονιών, δήλωσαν ότι το κατοικίδιό τους, τους έκανε να αισθάνονται λιγότερο μόνοι!

Με λίγα λόγια, η αξιολάτρευτη γατούλα, θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική σας υγεία, αρκεί να της επιτρέψετε να σας το δείξει…

Leave a Reply