5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια

0

Μήλα.Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά όχι μόνο. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, αυξάνει την παραγωγή σάλιου, διώχνοντας τα βλαβερά βακτήρια από το στόμα που προκαλούν πλάκα και οδηγούν σε αποχρωματισμό της οδοντοστοιχίας με το πέρασμα του χρόνου.

Ξηροί καρποί.

Ξηροί καρποί.

Αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι κ.ά. τονώνουν την παραγωγή σάλιου που βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων του στόματος. Επιπλέον, «η λειαντική υφή των αμυγδάλων μπορεί να αφαιρέσει τους ήδη υπάρχοντες λεκέδες πάνω στα δόντια», επισημαίνει η Josehp Banker, οδοντίατρος που ασχολείται με την κοσμητική οδοντιατρική.

Ωμά λαχανικά.

Ωμά λαχανικά.

«Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να καθαρίσουν τα δόντια», λέει η Banker. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Banker, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα που προστατεύει τα δόντια από οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και βρίσκονται στα ανθρακούχα ποτά. Extra bonus: το σέλινο, το γεγονός πως είναι δύσκολο στο μάσημα αυξάνει την παραγωγή σάλιου.

Μανιτάρια.

Μανιτάρια.

Τα μανιτάρια περιέχουν ένα συστατικό, το επονομαζόμενο ‘lentinan’, που είναι φιλικό προς τα δόντια και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, καταστροφικών για τα δόντια.

«»Φράουλες.

Φράουλες.

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό στυπτικό και βοηθά στο να φύγουν οι λεκέδες από τα δόντια. Για ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα, η Banker συνιστά να συνδυάσεις το ζουμί από μερικές φράουλες με μαγειρική σόδα και να… βουρτσίσεις τα δόντια σου!

Απάντηση