47 funds “ψηφίζουν” Ευρώπη τον Ιούνιο, “ποντάρουν” σε νέο ράλι

0

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αν και οι πολιτικοί κίνδυνοι φαίνεται να επιστρέφουν στην Ευρώπη, με το ελληνικό ζήτημα να παραμένει ακόμη ανοιχτό, με τις βρετανικές εκλογές να πλησιάζουν και με την πιθανότητα να μπει και η Ιταλία στους ρυθμούς της κάλπης αυτό το φθινόπωρο, οι παγκόσμιοι θεσμικοί επενδυτές καλωσόρισαν τον Ιούνιο με αυξημένες τις θέσεις τους στις μετοχές της Ευρωζώνης, στοιχηματίζοντας ότι το ράλι θα συνεχιστεί. Ωστόσο, μείωσαν την έκθεσή τους στα assets της Βρετανίας –παρά τα ιστορικά ρεκόρ που χτυπά ο FTSE 100– λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης.

Οι 47 διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής επενδύσεων στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία και στην Ιαπωνία, σε δημοσκόπηση του Reuters που διεξήχθη μεταξύ 15 και 30 Μαΐου, μετά τη νίκη Macron, εμφανίζονται ιδιαίτερα bullish για τα ευρωπαϊκά assets.

To φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης οδήγησε σε ράλι ανακούφισης στις ευρωπαϊκές μετοχές, ωθώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη σε υψηλό δύο ετών, καθώς η απειλή για την ΕΕ από τη Λε Πεν εξουδετερώθηκε.

Επίσης, ενθάρρυνε τα funds να αυξήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές της Ευρωζώνης κατά 1% και στο 18,7% του μέσου παγκόσμιου χαρτοφυλακίου μετοχών, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Οι θέσεις τους στις παγκόσμιες μετοχές είναι αυξημένες στο 46,9% από 46,8% του μέσου χαρτοφυλακίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ οι θέσεις στα ομόλογα αυξήθηκαν στο 39,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

“Τώρα που ο πολιτικός κίνδυνος στη Γαλλία έχει μειωθεί, οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ πιο αισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών”, όπως σημειώνει ο Jan Bopp, επικεφαλής επενδύσεων της Bank J. Safra Sarasin, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση που απάντησαν σε μια ειδική ερώτηση σχετικά με το αν θεωρούν ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές, είπαν ομόφωνα “Ναι”, με πολλά funds να τονίζουν πως οι μετοχές στην Ευρώπη είναι φθηνές σε σύγκριση με τις αμερικανικές μετοχές, ενώ τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη βελτιώνονται.

Σύμφωνα με τον Peter van der Welle, στρατηγικό αναλυτή της Robeco, ο πήχης για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει σηκωθεί πλέον λόγω των τεράστιων εισροών και του γεγονότος ότι η νίκη Macron είχε αποτιμηθεί από την αγορά. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει οverweight στις μετοχές της ζώνης του ευρώ λόγω της ισχυρής  οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

Ωστόσο, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να αυξηθεί ξανά το φθινόπωρο καθώς υπάρχει πλέον ισχυρό ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές και στην Ιταλία φέτος, την ίδια στιγμή με τις γερμανικές.

Οι επενδυτές πάντως εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των βρετανικών μετοχών, μειώνοντας την έκθεσή τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,2% των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων μετοχών. Επίσης, μείωσαν τις θέσεις του και στα βρετανικά ομόλογα, κατά 1%, και στο 8,9% του μέσου χαρτοφυλακίου. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη στάση έπαιξε η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov, η οποία έδειξε ότι η May μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πολιτικό αδιέξοδο, τη στιγμή που ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αυτό ώθησε τη στερλίνα σε χαμηλό ενός μηνός, με το 68% των funds να εκτιμά ότι το βρετανικό νόμισμα θα κερδίσει έδαφος μόνο εάν οι Συντηρητικοί καταλήξουν με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ο Matteo Germano, επικεφαλής επενδύσεων στην Pioneer Investments, τονίζει πως εάν η πλειοψηφία της May είναι ισχνή, το πολιτικό τοπίο θα θολώσει χτυπώντας περαιτέρω τη στερλίνα.

 

 

 

 

 

Απάντηση