450 εκατ. δολάρια για τον «Σωτήρα» του Ντα Βίντσι!

0

Έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη

Ούτε ο ίδιος ο οίκος μπορούσε να προβλέψει ή να πιστέψει το αστρονομικό ύψος της τελικής τιμής, προορίζοντάς τον για περίπου 100 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο τελευταίος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που κατείχε ιδιώτης συλλέκτης είναι ένας από 20 ή και λιγότερους πίνακες που καλλιτέχνη που σώζονται και που ήταν ήδη δημοφιλείς πριν πεθάνει ο ζωγράφος.

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα να κρατά στα χέρια του ουράνια σφαίρα, και παρότι αρχικά θεωρούνταν αντίγραφο, οι ειδικοί κατέληξαν ότι είναι αυθεντικός.

Έργα παλαιότερα του 19ου αιώνα πολύ δύσκολα φτάνουν σε διαδικασίες δημοπρασίας γιατί είτε ανήκουν σε μανιώδεις συλλέκτες είτε είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Όπως διευκρίνισε ο συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christie’s για την αμερικανική ήπειρο, Λοΐζ Γκουζέρ ο εν λόγω πίνακας αποτελεί «το Άγιο Δισκοπότηρο» όσον αφορά στους ειδικούς των δημοπρασιών.

Μάλιστα,  ο υπεύθυνος για τους παλαιούς πίνακες του οίκου, Φρανσουά ντε Πουρτέρ θεωρεί ότι ανήκει στο 1500 και η συντήρησή του έχει πραγματοποιηθεί από Ευρωπαίο συλλέκτη.

Leave a Reply