0

Η ανάδειξη και διαχείριση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς όπως και η προβολή τους εφόσον είναι μια από τις προτεραιότητες του Δήμου Κορινθίων θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις ιστορικές βρύσες της Αρχαίας Κορίνθου.

Μιλάμε για βρύσες εκτός αρχαιολογικού χώρου και εντός του αστικού τμήματος του χωριού , ορισμένες εκ των οποίων χρονολογούνται κατά την πρώτη περίοδο της τουρκοκρατίας .

Σύμφωνα με τοπογραφικό του 1950 έξι βρύσες κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού αλλά και των περιηγητών που επισκέπτονταν τα Αρχαιολογικά μνημεία.

Οι ιστορικότητες είναι του Χατζημουσταφά στους πρόποδες του Ακροκόρινθου και του Μουρατ-αγά στο κεντρικό δρόμο προς την πλατεία.

Η πρώτη του Χατζημουσταφά χρονολογείται από το 1515 σύμφωνα με επιγραφή στην πρόσοψη της και βρίσκεται σε κοινή θέα όσων επισκέπτονται τον Ακροκόρινθο.

(Στην φώτο όπως είναι σήμερα ).

Χρήζει διαχείρισης τόσο του περιβάλλοντος χώρου όσο και της ανάδειξης της με φωτισμό αφού είναι η εμβληματικότερη ενεργή βρύση του χωριού.

Η δεύτερη του Μουρατ-αγά δεν έχει ένδειξη ακριβής χρονολογικής κατασκευής , εικάζεται όμως ότι κατασκευάστηκε κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας , δηλαδή πριν το 1715.

(Στην φώτο όπως ήταν το 1955, όπως είναι σήμερα και όπως ενδεχόμενα αναπαλαιωθεί στο μέλλον ).

Σήμερα δεν είναι ενεργή , παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης με χορτάρια και δέντρα να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της .

Η αποκατάσταση της επιβάλλεται αφού βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού σε κοινή θέα όσων κατευθύνονται προς την πλατεία του και τον Αρχαιολογικό χώρο .

Η ανάδειξη της μέσω ανασκευής με σεβασμό στο αρχικό τρόπο κατασκευής και ο φωτισμός της θα δώσουν την εικόνα μιας διαχείρισης που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς .

Εν κατακλείδι ο Δήμος Κορινθίων αξιοποιώντας τα παραδοσιακά και ιστορικά μνημεία με ελάχιστα χρήματα προστατεύει τον τοπικό πολιτισμό από τον χρόνο και την λήθη ανάγοντας τα σε μέρος της σύγχρονης παραγωγής πολιτιστικών αγαθών .

ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Leave a Reply