‘3%’: Το βραζιλιάνικο ‘Hunger Games’ που οφείλεις να ανακαλύψεις

0

ε

Μισή ντροπή δική μου, που δεν διάβασα ποτέ το έγκαιρο ‘Εσύ ανήκεις στο 3%;’ preview post του PopCode και άλλη μισή και πάλι δική μου που -αν και θεωρώ τον εαυτό μου ‘groupie’ οτιδήποτε δυστοπικού (‘Hunger Games’, ‘Divergent’ και όλα τα πρωτοξάδελφά τους)- δεν είχα ακούσει λέξη για τη συγκεκριμένη δημιουργία του υποψήφιου για Όσκαρ Φωτογραφίας (‘City of God’), César Charlone.

Από την άλλη, αυτή η αδικαιολόγητη άγνοια, μου επέτρεψε να μείνω με το στόμα ακόμη περισσότερο ανοιχτό όταν, ένα βράδυ, γυρίζοντας σπίτι, το βρήκα να με περιμένει (δια χειρός της γυναίκας μου που τυχαία το βρήκε). Για να είμαι ειλικρινής, αν δεν έβλεπα ότι πρόκειται για σειρά του Neftlix, δεν θα του έδινα με τίποτα ευκαιρία

Το μόνο πρόβλημα; Ότι το ‘3%’, όπου βλέπουμε ένα μελλοντικό κόσμο όπου μόνο το 3% των εξαθλιωμένων κατοίκων της ηπειρωτικής φαβέλας έχουν το δικαίωμα -όταν γίνουν 20 ετών- να αγωνιστούν για να μπουν στην μυστηριώδη νησιωτική γη της επαγγελίας (μέσω μιας διαδικασίας επιλογής που λέγεται The Process) είναι τόσο καλό που ξενύχτησα όλο το βράδυ προκειμένου να τελειώσω και τα 8 επεισόδια του πρώτου κύκλου.

Και ναι, δεν ντρέπομαι επίσης να παραδεχθώ δημόσια πως αυτή είναι η πρώτη βραζιλιάνικη σειρά (και από τις μόλις 2-3 ταινίες) που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Εκτός και αν υπολογίσω μέσα και το 5o ‘Fast and Furious’, που ήταν γυρισμένο στο Ριο ντε Τζανέιρο, συν κάτι σαπουνόπερες παλιά στο Star που παίζει να παρακολούθησα κατά λάθος επειδή βαριόμουν να αλλάξω κανάλι.

Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθώ να πω εμφατικά, είναι ότι το ‘3%’ δεν είναι φάση κουλτούρα, αλλά απόλαυση. Με τη μόνη διαφορά ότι, το γεγονός ότι γυρίστηκε στη συγκεκριμένη χώρα (και μάλιστα από τον ταλαντούχο Cesar Charlone, διευθυντή φωτογραφίας των ‘City of God’ και ‘Constant Gardener’ και σκηνοθέτη επεισοδίων στην σειρά-spin-off ‘City of Men’), που κάτι παραπάνω ξέρει περί αβυσσαλέου χάσματος των τάξεων, το βοηθάει να μας δείξει πόσο όντως απελπισμένος παίζει να είναι κάποιος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

Επίσης πόσο σπαραξικάρδιο είναι να προετοιμάζεσαι επί χρόνια για αυτό που αρχικά μοιάζει ως μια πολύ επώδυνη job interview, μόνο για να αποκλειστείς στα πρώτα δευτερόλεπτα.

πηγη

Απάντηση