29 Μαΐου… η…. τον Ιούλιο θα πτωχεύσει η Ελλάδα….η…

0

ImageHandler

Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν, αν δεν γίνουν πιο αυστηροί οι όροι της ΕΚΤ, υποστηρίζει το Bloomberg Intelligence – To σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ισχυρίζεται πως έχει η Süddeutsche Zeitung

Πότε θα ξεμείνει τελικά από χρήματα η Ελλάδα; Το Bloomberg φιλοξενεί δύο διαφορετικές απόψεις. Από την μία ο αρθρογράφος Mark Gilbert εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 29 Μαΐου, ενώ από άλλη οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence αναφέρουν πως η χώρα μπορεί να αντέξει μέχρι τέλη Ιουλίου.

Bloomberg Intelligence: Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Ιούλιο

Το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να πετύχει μια καλή συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τον Ιούνιο, διότι τα χρήματα που διαθέτει είναι αρκετά για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούλιο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του Bloomberg Intelligence.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι οικονομολόγοι Jamie Murray και ο David Powell σε έκθεσή τους, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν αρκετές εγγυήσεις για να κρατήσουν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλες οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση που δεν γίνουν πιο αυστηροί οι όροι παροχής ρευστότητας.

Τα φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι αρκετά για να «τροφοδοτούν» την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου προσθέτουν οι οικονομολόγοι, αλλά η πληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ πιθανότατα θα γίνει με τα τελευταία της χρήματα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Θα μπορούσε να τα καταφέρει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα και τον Ιούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο David Powell.

Στο παρακάτω πίνακα η γκρίζα γραμμή δείχνει πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο σε σχέση με τις χρηματικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα δημόσια έσοδα το 2014, ενισχύοντας τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει επίσης περίπου 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον, λόγω των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.

Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις δαπάνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πάντως οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland, της ABN Amro και της JPMorgan Chase & Co. αναφέρουν ότι η κρίση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών collateral, τότε το τραπεζικό σύστημα θα έχει μόνο τέσσερις εβδομάδες ζωής, επισημαίνει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Mark Gilbert: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 29 Μαϊου

Την ίδια ώρα, ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, δίνει την δική του εκδοχή για το πότε πραγματικά θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα. Όπως υποστηρίζει η ημερομηνία ορόσημο, μέχρι την οποία η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα, είναι η 29η Μαϊου, δηλαδή σε 10 μέρες από τώρα.

Η θεωρία του στηρίζεται στο παρακάτω διάγραμμα:
Όπως εξηγεί, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο. Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί έως και 95 δισ. ευρώ, από τον ELA, με βάση τα εχέγγυα τους, οπότε με βάση τον ρυθμό απελευθέρωσης των κεφαλαίων η κρίσιμη ημερομηνία είναι 29η Μαϊου.
Süddeutsche Zeitung: Παρουσιάζει σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επανέρχεται στο βασικό ερώτημα που απασχολεί πολιτικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες τα τελευταία πέντε χρόνια: ήταν σωστός ο δρόμος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, ή κάτι σαν ένα «ατύχημα» που κανείς δεν θα ήθελε; «Κατά τον Κρίστοφ Πάουλους, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου η απάντηση είναι όχι» γράφει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του γερμανού καθηγητή για μια ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία, όπως προβλέπεται και για ιδιώτες.

«Βάση του σχεδίου αποτελεί μια διεθνής συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη, η οποία να δίνει σε ένα υπερχρεωμένο κράτος τη δυνατότητα διαγραφής για παράδειγμα του 70% του χρέους του υπό τον όρο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων (…) Αφού οι δανειοδότες και ο δανειζόμενος συμφωνήσουν μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία για το ύψος της διαγραφής χρέους, ομάδα από 20 πολιτικούς, μάνατζερ και εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος αποδειχθεί ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες, θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς με όλες τις υποχρεώσεις του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρή απειλή για χώρες που διστάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η Ελλάδα».

Κατά τα λεγόμενα του γερμανού καθηγητή «ένα τέτοιο σχέδιο δίνει τη λύση για το πώς μια υπερχρεωμένη χώρα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς να ενοχλούνται οι δανειστές της. Θα πρέπει τώρα να βάλει κανείς και τις δύο πλευρές σε ένα δωμάτιο μέχρι να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός καθηγητής.

Leave a Reply