26 με 28 Ιουνίου 2020 η Έβδομη Νεμεάδα

0

Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι απότοκος της σχεδόν τεσσαρακονταετούς ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο πανελλήνιο ιερό του Νεμείου Διός στη Νεμέα και του ενθουσιασμού και της προθυμίας των κατοίκων της Νεμέας, που αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο σημερινό κόσμο, λόγω της τύχης του να έχουν ρίζες στη Νεμέα.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου έγινε η Επίσημη Αναγγελία της 7ης Νεμεάδας που θα διεξαχθεί 26-28 Ιουνίου 2020.


Με την καθοδήγηση του τελετάρχη και πρόεδρου του Σ.Α.Ν.Α,
μεταξύ πολλών σπουδαίων και σημαντικών παρευρισκομένων
και ύστερα από την ομιλία του Δημάρχου Νεμέας κ. Κωνσταντίνου Φρούσιου
καθώς και τη βράβευση των υποστηριχτών – ευεργετών
της σπάνιας αυτής δράσης
από την Αντιπρόεδρο του συλλόγου κα Μαρία Χρισταρά,
ακολούθησε από τον τέως πρόεδρο Σ.Α.Ν.Α κ. Στέφανο Μίλλερ.

Οι αρχαίοι Έλληνες εόρταζαν τους αγώνες στη Νεμέα ως μέρος του λεγόμενου κύκλου των εορτών στους Δελφούς, στην Ισθμία και τους γνωστότερους σήμερα αγώνες στην Ολυμπία.  Για μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, σ’ έναν από αυτούς τους χώρους εναλλάξ, μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε πόλεμο και εχθροπραξία.  Όλοι οι Έλληνες — Σπαρτιάτες και Αθηναίοι, Κορίνθιοι και Αργείτες, Μακεδόνες και Κρήτες —  αναγνωρίζοντας την κοινή τους ανθρώπινη υπόσταση, συγκεντρώνονταν εκεί.  Αυτή η συστηματική και τακτική παρότρυνση για ειρήνη, παρόλο που περιοριζόταν σε λίγες ημέρες κάθε χρόνο, είναι η πρώτη που οργανώνεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο.  Επομένως οι αρχαίες εορταστικές συναντήσεις στην Νεμέα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς και στην Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων (που σήμερα αριθμεί πολλές εκατοντάδες μέλη σε όλο το κόσμο) ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι υπάρχει και σήμερα περιθώριο, ίσως και ανάγκη, για τον μέσο άνθρωπο — ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, γένος και ηλικία — να λάβει μέρος σε μια διεθνή αθλητική συνάντηση.  Έτσι και έγινε το 1996, το 2000, το 2004, το 2008, το 2012 και το 2016: περισσότεροι από 4800 άνθρωποι από 120 διαφορετικές χώρες, ηλικίας από 6 έως 96 ετών, πρόσθεσαν τα αποτυπώματα τους σε αυτά των αρχαίων. 

Δεν σημειώθηκαν ρεκόρ ούτε απονεμήθηκαν μετάλλια. Οικογένειες καθισμένες στις πλαγιές του σταδίου πήραν μέρος στον εορτασμό όπως και οι αθλητές.  Οι αγώνες οργανώθηκαν κατά ηλικία και φύλο και συνοδεύονταν από μουσική και χορό. Όλοι οι συμμετέχοντες έτρεξαν ξυπόλητοι και με αρχαία χλαμύδα που φόρεσαν στο αρχαίο αποδυτήριο.  Μπήκαν στο αρχαίο στάδιο μέσα από την ίδια θολωτή δίοδο, από όπου πέρασαν και οι αθλητές τον 4ο π.Χ. αιώνα. 

Ξεκίνησαν από την ίδια πέτρινη αφετηρία, χρησιμοποίησαν τον ίδιο μηχανισμό εκκίνησης και οι νικητές έλαβαν τα ίδια σύμβολα νίκης — μια κορδέλα δεμένη στο κεφάλι και έναν κλάδο φοινικιάς: στο τέλος της ημέρας οι νικητές στεφανώθηκαν με το ίδιο στεφάνι αγριοσέλινου που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης στους αρχαίους αγώνες στη Νεμέα.

  Όλοι όμως ανεξαιρέτως κέρδισαν ως ανταμοιβή το ότι τα πονεμένα πόδια ήρθαν σε επαφή με την ίδια γη, όπου αρχαία πόδια έτρεξαν πριν από 2.300 χρόνια, και με την επίγνωση ότι ήρθαν σε άμεση επαφή με την αρχαία ιδέα και το αρχαίο πνεύμα, που ακόμα ζει στην γη της Νεμέας.

Η Έβδομη Νεμεάδα θα γίνει στις 27 Ιουνίου του 2020  και όλοι όσοι θα ήθελαν να μοιραστούν αυτή την ιδέα είναι καλεσμένοι να συμμετάσχουν.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία ως μέλος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, παρακαλούμε να μας αποστείλετε συμπληρωμένη την παρακάτω αίτηση και τη συνδρομή σας σε επιταγή ή ταχυδρομική εντολή για 15 € ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε μας στην διεύθυνση   www.nemeangames.org ή τηλεφωνήστε μας στον αριθμό (30) 27460-24125.  e-mail:  info@nemeangames.org

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση

Απάντηση