251 ΝΑΙ για την ελληνική πρόταση – Ο Τσίπρας “έχασε” τη δεδηλωμένη – Κορυφαία στελέχη απέναντι στην κυβέρνηση

0

prothipourgos_533_355

– Με τρομερή ένταση ο Αλέξης Τσίπρας και με σπασμένη φωνή κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση
– Προειδοποίησε όλους τους βουλευτές θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και την κυβέρνηση
– Aπό τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρχε καμία διαρροή και όλοι υπερψήφισαν
– Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε παρούσα στην εξουσιοδότηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
– Δ. Στρατούλης , Α. Κυρίτση και ο Λαπαβίτσας, Λαφαζάνης ψήφισαν παρών στην ονομαστική ψηφοφορία

Με απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση με το ESM.

Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.

Ειδικότερα από το ΣΥΡΙΖΑ:

-Όχι ψήφισαν: η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

-Παρών δήλωσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας .

-Απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση “χάνει” τη δεδηλωμένη και σίγουρα αυτό θα δρομολογήσει εξελίξεις από Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνιά.

Μετά την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει την ελληνική πρόταση αλλά δηλώνει παρούσα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έλαβε τον λόγο και με φανερή την ένταση στη φωνή του, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές σε περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη να είναι γνωστή.

Με αυτό τον ελιγμό ο κ. Τσίπρας προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να πείσει εκείνους που τις τελευταίες ώρες φλερτάριζαν με την καταψήφιση της ελληνικής πρότασης, ύστερα και την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει και τόνισε πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογής υψηλής ευθύνης και όσον αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά με τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε η ψήφο για εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό του, κάτι όμως που τελικά δεν το κατάφερε.

Leave a Reply