168-170 «ναι» περιμένουν στη β’ ψηφοφορία

0

Νέα δεδομένα στην αριθμητική της εκλογής ΠτΔ και στη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων δημιουργεί η κίνηση Σαμαρά, ο οποίος με ελιγμό της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να αποτρέψει την άμεση προσφυγή στις κάλπες.  Ομως οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές  για την κυβερνητική πλευρά, καθώς οι προτάσεις (συναινετική εκλογή προέδρου, συνταγματική αναθεώρηση, κάλπες εντός του 2015) απορρίπτονται συλλήβδην από την αντιπολίτευση, ενώ εξαιρετική περιορισμένη είναι αποδοχή τους από ανεξάρτητους βουλευτές – στους οποίους ουσιαστικά απευθύνονται.

Πάνε για 168-170 «ναι» στη β' ψηφοφορίαΣτο  Μαξίμου “κρατούν μικρό καλάθι” για τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο του κρυφό χαρτί, με μία ακόμη πρωτοβουλία που θα έχειχαρακτήρα απονενοημένου διαβήματος.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Ολα πλέον εξαρτώνται από την απήχηση που θα έχουν οι προτάσεις Σαμαρά στους ανεξάρτητους βουλευτές  και τους λίγους “ταλαντευόμενους των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜΑΡ,  στους οποίους προσφέρεται “άλλοθι” για να αλλάξουν τη στάση τους και να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα στις δύο επόμενες ψηφοφορίες.

Οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών μετά το διάγγελμα Σαμαρά, έδωσαν την εντύπωση ότι οι ισορροπίες αλλάζουν. Οχι όμως τόσο, ώστε να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξουν 180 “ναι” για τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ή στην τελική ψηφοφορία. Για να επιτευχθεί  αυτή η πλειοψηφία, πρέπει να “πεισθούν” να υπερψηφίσουν τον κυβερνητικό υποψήφιο τουλάχιστον 20 βουλευτές οι οποίοι στην πρώτη ψηφοφορία ψηφοφορία κράτησαν αρνητική στάση.

Ο πήχυς στους 170

Κομματικά επιτελεία και πολιτικοί αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη τους υπολογισμούς, καταμετρώντας βουλευτές που ψήφισαν “παρών” στην πρώτη ψηφοφορία και ενδέχεται να δώσουν θετική ψήφο στην επόμενη.

Τουλάχιστον δύο (Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος) θεωρούνταν “δεδομένοι” και πριν από  το πρωθυπουργικό διάγγελμα. Αλλοι δύο δήλωσαν ήδη ότι θα πουν “ναι” στην υποψηφιότητα Δήμα.

Η πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης εκτιμάται ότι θα θα αποτελέσει επαρκές κίνητρο για κάποιους άλλους που αναζητούσαν επιχειρήματα-άλλοθι για να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου, με πρωταρχικό στόχο την να αποφευχθεί άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Κοινοβουλευτικοί  παράγοντες και πολιτικοί αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί σήμερα-αύριο, επηρεάζοντας τις επιλογές βουλευτών οι οποίοι δεν θέλουν μεν πρόωρες εκλογές, αλλά θεωρούν εαυτούς δεσμευμένους σε “αντικυβερνητική” γραμμή.

Μέχρι στιγμής “σίγουρη” θεωρείται η μεταστροφή έξι ανεξάρτητων βουλευτών και “πολύ πιθανή” άλλων τριών ή  τεσσάρων. Ετσι οι συνολικοί ψήφοι υπέρ της εκλογής Δήμα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 165, με “οροφή” τους 170.
.
Εν πάση περιπτώσει, ο “πήχυς” για την δεύτερη ψηφοφορία τοποθετείται στους 168-170. Αν οι θετικοί ψήφοι είναι λιγότεροι, το αποτέλεσμα  θα έχει σχεδόν κριθεί, καθώς θα είναι πλέον απειροελάχιστες οι πιθανότητες να συγκεντρωθούν 180 στην τρίτη.

Στο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αν υπάρξουν 169-170 “ναι” στην αυριανή ψηφορία, όλα τα ενδεχόμενα θα παραμείνουν ανοικτά για την τελική εκλογή, η οποία θα κριθεί σε μία-δύο ψήφους.

Τα σιγουρα “ναι” και οι ψήφοι με ερωτηματικό

Από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, έχουν δηλώσει ότι  θα ψηφίσουν υπερ του κ. Δήμα  οι ανεξάρτητοι  Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου. Στα “ναι” υπολογίζουν οι  επιτελείς του Μαξίμου τους Κώστα Γιοβανόπουλο και Γιώργο Κασαπίδη, ενώ αναμένουν θετική ψήφο και από την βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.
Στους “αμφίβολους” καταμετρούν τον Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος δήλωσε μεν ότι θα ψηφίσει “παρών”, αλλά με διατυπώσεις που προκάλεσαν σύγχυση και ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του.

Ερωτηματικό για τους επιτελείς του Μαξίμου αποτελεί η στάση  των βουλευτών της  ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Θωμά Ψύρρα και Νίκης Φούντα. Θεωρούν πολύ μικρή θεωρούν την πιθανότητα να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή και να ψηφίσουν Δήμα  στη δευτερη ψηφοφορία. Εκτιμούν όμως ότι μπορεί να αλλάξουν στάση στην τρίτη ψηφοφορία, εάν φανεί ότι η ψήφος τους μπορεί να κρίνει την έκβαση της προεδρικής εκλογής.

Αμφίβολη θεωρείται στην τρίτη ψηφοφορία και η στάση των ανεξάρτητων Μίμη Ανδρουλάκη και Πέτρου Τατσόπουλου. Πάντως ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε μετά το διάγγελμα Σαμαρά ότι θα ψηφίσει αύριο “παρών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογραφικές πηγές,  στην τρίτη ψηφοφορία η κυβερνητική πλευρά μπορεί να ελπίζει σε μία ή δύο  ακόμη ψήφους υπέρ του κ. Δήμα, από τους πρώην Χρυσαυγίτες ανεξάρτητους βουλευτές Στάθη Μπούκουρα και  Χρυσ. Αλεξόπουλο.

 

http://www.sofokleousin.gr/archives/204928.html

Leave a Reply