120 δόσεις: Ο ΕΦΚΑ ανοίγει «παράθυρο» παράτασης για τους οφειλέτες γιατρούς

0

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οφειλέτες με μη βεβαιωμένες οφειλές ή προβλήματα τεχνικής φύσεως θα μπορούν να κάνουν μια πρώτη αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις και στη συνέχεια να επανέλθουν με συμπληρωματική αίτηση – Ανάμεσά τους και οι γιατροί του πρώην ΤΣΑΥ

Παρότι έχει αποσαφηνιστεί κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρχει παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις που εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδο στην πράξη ανοίγει ένα παράθυρο για όσους οφειλέτες δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές η αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα τεχνικής φύσης. Αυτοί οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν μια πρώτη αίτηση ένταξης για να μην χάσουν την προθεσμία και στη συνέχεια όταν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητές τους θα επανέλθουν με δεύτερη συμπληρωματική αίτηση.

Μια πολυπληθείς μερίδα ασφαλισμένων που εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία είναι οι γιατροί, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ. Σε επιστολή που απηύθυνε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον ενημέρωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ταμείο δεν έχει υιοθετήσει επαρκώς σύγχρονες τεχνικές λύσεις με αποτέλεσμα η πληροφορία για την βεβαίωση των οφειλών των ασφαλισμένων για την περίοδο έως 31/12/2016 να μην είναι διαθέσιμη η ορθά ψηφιακά αποτυπωμένη και να αναζητείται στο αρχείο των εγγράφων.

Έτσι οι οφειλέτες του πρώην ΤΣΑΥ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να κατοχυρώσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν και δεύτερη αίτηση έως τις 31/12/2019. Στο μεταξύ ο ΕΦΚΑ θα έχει προχωρήσει στον ορθό υπολογισμό των οφειλών.

πηγη

Απάντηση