12.000 αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν 40 εκατ. ευρώ!

0

αποστολου

Αμετάκλητη η απόφαση για τους 12.000 αγρότες να επιστρέψουν 40 εκατ. ευρώ τα αμέσως επόμενο διάστημα! Την δήλωση αυτή «κεραμίδα» για χιλιάδες αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις από το «πακέτο Χατζηδάκη» το 2008-2009 έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

πηγη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, εξερχόμενος της Επιτροπής και ερωτηθείς είπε πως όπως είναι γνωστό βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της ΕΕ που ζητά από την Ελληνική Δημοκρατία, να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες – 720.000 περίπου – το ποσό των 420 εκ. ευρώ, που δόθηκε το 2008 και 2009 ως ενίσχυση στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου, γνωστό και ως «πακέτο Χατζηδάκη».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως μετά από διαπραγματεύσεις και συζητήσεις έχουμε ήδη κατεβάσει το συγκεκριμένο ποσό γύρω στα 220 εκ. και αφορά 88.000 αγρότες. Και από αυτή την κατηγορία τώρα εμείς ξεκινάμε μια διαδικασία για να δείξουμε ότι όντως έχουμε την διάθεση να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα – γιατί κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα – ώστε να αναζητήσουμε από 12.000 αγρότες, περίπου 40 εκ. και είναι αυτοί που έχουν εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ.

Ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε όμως πως τα ποσά που είναι κάτω από 5.000 ευρώ ακρίτως από τι ποσό έχει λάβει κάθε αγρότης, θα μείνουν απ’ έξω από τις επιστροφές. Πιστεύουμε, είπε, ότι με αυτή την πορεία θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως το μεγάλο λάθος με τις ενισχύσεις αυτές και την διένεξη που υπήρξε ήταν πως αυτές οι διαδικασίες έπρεπε ήδη να έχουν στοιχειοθετηθεί  απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρχει η σχετική άδεια. Εγώ, τόνισε, πάω και πιο πέρα και λέω ότι ακόμη και άδεια να μην είχαμε πάρει από την ώρα που θα στοιχειοθετούσαμε την ανάγκη για να δοθούν τα συγκεκριμένα χρήματα, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική.

Leave a Reply