10μηνα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

0

oaed

«Μικρή ανάσα, αλλά όχι δουλειά», χαρακτήρισε την πεντάμηνη εργασία, που προσφέρουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Η κα Αντωνοπούλου οριοθέτησε τον στόχο του υπουργείου που είναι «να επεκταθεί η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας από τους 5 στους 8 ή ακόμα και στους 10 μήνες στην Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ». Όπως εξήγησε η Αναπληρωτής Υπουργός «με τις πεντάμηνες συμβάσεις  ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει να ενταχθεί στο εργασιακό περιβάλλον και, όταν αυτό το καταφέρνει, τότε λήγει το πρόγραμμα». Η κυρία Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση για την κοινωφελή εργασία βασίστηκε στον σχεδιασμό που έγινε από την  προηγούμενη ηγεσία. Το υπουργείο προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, προκειμένου να μην καθυστερήσει περαιτέρω η υλοποίηση του προγράμματος. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι στα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις, ώστε οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι περισσότερο στοχευμένες στις ανάγκες της κοινωνίας. Η Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε επίσης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και μη κρατικούς φορείς, όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες, με σκοπό να γίνει ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός για τις θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν. «Υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού και συντονισμού  μεταξύ των Δήμων, των Περιφερειών και των συναρμοδίων υπουργείων για την αξιοποίηση υφιστάμενων δομών, η οποία θα αναβαθμίσει τη ζωή και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείσα η κυρία Αντωνοπούλου αν το τρέχον πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα καλύψει πραγματικές ανάγκες, ανέφερε ότι οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι   και χρειάζονται προσωπικό. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Για παράδειγμα στο δικό μου υπουργείο οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριό τους», επισήμανε η  κα Αντωνοπούλου.

Leave a Reply