Κυριακή των Βαΐων στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

0

image

Στις 5 Απριλίου 2015, Κυριακή των Βαΐων, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου πραγματοποίησαν ένα δωρεάν Εργαστήριο βαφής πασχαλινών αυγών.

image

Η πτυχιούχος βοτανοθεραπεύτρια κ. Κωνσταντίνα Λίτσα έδειξε στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να βάψουν τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας βότανα και λαχανικά. Γονείς και παιδιά έβαψαν κόκκινα πασχαλινά αυγά με Ριζάρι (rubia tintoria), στολίζοντάς τα επιπλέον με τα αποτυπώματα λουλουδιών και φύλλων που συνέλεξαν μετά από μια βολτούλα στην περιοχή.

image

Επίσης, χρησιμοποιώντας δαντέλες και μονωτική ταινία, έδωσαν στα αυγά πρωτότυπα σχέδια. Έφτιαξαν μπλε φυτική βαφή βράζοντας πολλά φύλλα κόκκινου λάχανου, που έδωσε γαλαζωπή απόχρωση στα άσπρα αυγά και μπορεί να δώσει και πιο έντονες σκούρες μπλε αποχρώσεις, αν τα αυγά μείνουν μέσα σε αυτήν τουλάχιστον έξι ώρες.

image

Επαιξαν με τα διαφορετικά χρώματα που παίρνει το ζουμί του κόκκινου λάχανου, από μωβ σε τιρκουάζ ή φούξια, με την προσθήκη μαγειρικής σόδας και ξυδιού.

image

Τα κίτρινα αυγά βάφτηκαν επιτυχώς με κιτρινόριζα (κουρκουμά), η οποία λειτουργεί καλύτερα στα λευκά αυγά, στα οποία δίνει μια λαμπερή κίτρινη απόχρωση.

image

Πειραματίστηκαν και με άνθη ιβίσκου, που δίνουν στα αυγά αποχρώσεις του μωβ.

image

Είναι εντυπωσιακές οι αποχρώσεις που μπορούν να προκύψουν βουτώντας τα αυγά συνδυαστικά σε βαφές από διαφορετικά χρώματα ή για διαφορετικά χρονικά διαστήματα!

image

Με τις φλούδες κρεμμυδιών, που βάφουν κεραμιδί τα αυγά, όπως και με το λάχανο και το ριζάρι, βάφεται παραδοσιακά και το πρόβειο μαλλί, είπε η κ. Κωνσταντίνα Λίτσα η οποία παίρνει μαλλί από βοσκούς, το επεξεργάζεται, το βάφει και έπειτα το χρησιμοποιεί για να φτιάχνει χειροποίητες μάλλινες κούκλες.

Leave a Reply