10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βγάζουμε τον σκύλο βόλτα

0

Η καθημερινή βόλτα του σκύλου είναι από τις πιο απαραίτητες υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο κατοικίδιο μας, διότι συμβάλλει στη καλή υγεία και ευτυχία του ζώου. Παρόλο που πολλά κατοικίδια έχουν πρόσβαση σε κάποιο εξωτερικό χώρο, λόγου χάρη κήπο ή αυλή, η βόλτα εκτός σπιτιού είναι αναντικατάστατη.

  1. Ανάγκη για «τουαλέτα».

Η βόλτα στη γειτονιά ή σε οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο,πρωτίστως, εξυπηρετεί το θέμα της «τουαλέτας».

Οι σκύλοι πρέπει να συνδέσουν τη βόλτα με τη τουαλέτα, εκτός αν είναι πολύ μικρά για να βγαίνουν έξω ή δεν ξέρουν τον σωστό τρόπο ούρησης. Με αυτόν τον τρόπο τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και του νοικοκυριού μας.

  1. Κοινωνικοποίηση.

Κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία αλληλεπίδρασης με ανθρώπους, σκυλάκια, το περιβάλλον και ό,τι ανήκει σε αυτό. Η κοινωνικοποίηση του ζώου ξεκινάει από τότε που είναι κουτάβι.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να δίνουμε ερεθίσματα κοινωνικοποίησης και στο ενήλικο σκυλάκι, ώστε να αποτρέψουμε επιθετική συμπεριφορά και φόβο.

  1. Αποβολή άγχους και στρες.

Η διαδικασία της όσφρησης του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική για τη ψυχική υγεία των σκύλων, καθώς συμβάλλει στην εκτόνωση του στρες και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την υγεία του ζώου, όταν μυρίζει προϊόντα μεταβολισμού άλλων ζώων, ωστόσο υπό τις οδηγίες του κτηνιάτρου και τον εμβολιασμού του σκύλου, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Τα κατοικίδια μας έχουν ανάγκη να μυρίζουν τα πάντα γύρω τους ακόμα και τις ακαθαρσίες άλλων σκύλων, διότι ανακαλύπτουν με ποιους συμβιώνουν και ηρεμούν ψυχολογικά.

  1. Γυμναστική.

Μια από τις βασικότερες ανάγκες του σκύλου είναι η καθημερινή άσκηση. Εξαίρεση αποτελούν τα ηλικιωμένα σκυλάκια με αρθριτικά προβλήματα και τα κουτάβια.

Η ράτσα, η ηλικία, ο σωματότυπος και ο τρόπος ζωής του κατοικίδιου στην οικογένεια είναι παράγοντες που καθορίζουν το είδος και τη συχνότητα της γυμναστικής.

Η καθημερινή βόλτα και γυμναστική έχει πολλά οφέλη για το κατοικίδιο μας. Αρχικά, το βοηθάει να κοιμάται καλύτερα, να αποβάλλει το άγχος από τον οργανισμό του και να είναι χαρούμενο.

Προς το τέλος της βόλτας, καλό είναι να απελευθερώνετε το κατοικίδιο από το λουράκι σκύλου του, εφόσον είστε σε χώρο που επιτρέπονται ελεύθερα σκυλιά. Αυτό θα ξεκουράσει και θα ηρεμήσει το ζωάκι.

  1. «Μαρκάρισμα» τη περιοχής.

Αυτή η κίνηση είναι μέσο επικοινωνίας μεταξύ των σκύλων, χωρίς να είναι μαζί. Τα προϊόντα μεταβολισμού των σκύλων έχουν ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, με τα ούρα τα θηλυκά σκυλάκια προειδοποιούν πότε έχουν περίοδο, ενώ τα αρσενικά μαρκάρουν τη περιοχή τους και ενημερώνουν τα υπόλοιπα να μην πλησιάσουν.

  1. Ανάγκη για εξερεύνηση.

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι περίεργα και περιπετειώδη πλάσματα. Η καθημερινή βόλτα τους δίνει τη δυνατότητα να εξασκούν σώμα και πνεύμα, ενώ συγχρόνως τους δίνει ερεθίσματα, όπως ανίχνευση ιχνών και εξερεύνηση νέων περιοχών.

Το μυστικό για τη καλή σωματική και πνευματική υγεία του κατοικίδιου μας είναι να του παρέχουμε συνεχώς κίνητρα, για να λειτουργεί με τον τρόπο που ορίζει η φύση του. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η ποιότητα της καθημερινής βόλτας του.

  1. Δυναμικοί δεσμοί αγάπης με την οικογένεια.

Αναμφισβήτητα, η καθημερινή βόλτα με το κατοικίδιο μας συσφίγγει τις σχέσεις μας μαζί του και δυναμώνει τους δεσμούς αγάπης.

Για τα σκυλάκια μας η βόλτα είναι η αγαπημένη στιγμή της μέρας τους. Όσο πιο συναρπαστική γίνεται η βόλτα, τόσο πιο πολύ θα αναμένει να βγει έξω και θα σας εκτιμάει.

Συγχρόνως, δεν θα δημιουργούνται ποτέ προβλήματα με το σαμαράκι του σκύλου μας, καθώς θα ανυπομονούν να βγουν έξω. Συνεπώς, ένας σκύλος είναι πάντα χαρούμενος στη βόλτα του, ειδικά, αν συνοδεύεται από τον αγαπημένο του «γονέα».

Δείτε προσοχή όταν βρίσκεστε σε πάρκα που παίζουν παιδιά να έχετε πάντα λουρί του σκύλου σας σε περίπτωση που πρέπει να τον δώσετε

Απορρόφηση βιταμινών από τον ήλιο.

Ο ήλιος προσφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες και στα αγαπημένα μας τετράποδα. Ο ήλιος προσφέρει βιταμίνη D στον οργανισμό, η οποία βιταμίνη συμβάλλει στη παραγωγή σεροτονίνης και τα βοηθάει να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

Επιπλέον, ο ήλιος και άλλη ωφέλεια στον οργανισμό. Οι ηλιακές ακτινοβολίες του ήλιου ανακουφίζουν από πόνους στις αρθρώσεις, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για ηλικιωμένους σκυλάκους που πάσχουν από τέτοια προβλήματα.

Ο καθημερινός περίπατος με το κατοικίδιο μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος για τη καλή υγεία του και προσφέρει τη κατάλληλη ποσότητα έκθεσης στον ήλιο.

  1. Διασκέδαση.

Η βόλτα στη γειτονιά ή στο πάρκο είναι συνδεδεμένη με αισθήματα χαράς και διασκέδασης. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η καθημερινή βόλτα μπορεί να είναι και η πιο χαρούμενη στιγμή όλης της μέρας.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε θετικοί, πρόσχαροι και χαρούμενοι, όταν βγαίνουμε βόλτα με το κατοικίδιο μας, καθώς ανυπομονούν πολύ για αυτήν και είναι διπλά χαρούμενοι, όταν συμμεριζόμαστε κι εμείς τη χαρά του.

Επιπλέον, μπορείτε να βάζετε λίγη μουσική και να παίζετε μαζί του κατά τη διάρκεια της βόλτας του συνδυάζοντας και τη γυμναστική του. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει περισσότερο τη βόλτα του μαζί σας και θα σας αγαπήσει περισσότερο!

10)Ανάγκη για προσωπικό χρόνο.

Η καθημερινή βόλτα πρέπει να είναι ξεχωριστή και ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κατοικίδιου.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι δραστηριότητες υπακοής και εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια όλης της βόλτας, καθώς δεν είναι καθόλου ευχάριστο να τραβάμε συνεχώς το λουρί και να εστιάζει μόνο σε εμάς τη προσοχή του.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η βόλτα είναι αξιοσήμαντη και απαραίτητη για τη ψυχική υγεία του ζώου. Μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε λίγα λεπτά για δραστηριότητες εκπαίδευσης του κατοικίδιου, ωστόσο ας μη ξεχνάμε ότι η έξοδος πρέπει να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική.

Συμπερασματικά, η καθημερινή βόλτα του κατοικίδιου είναι από τις πιο βασικές και ωφέλιμες υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι τους. Πέραν της ανάγκης για «τουαλέτα», η έξοδος προσφέρει πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα και αποτελεί ό,τι πιο σημαντικό για την υγεία του.

Leave a Reply