​Πλατεία Περιβολάκια … Άλλη μία κωλοτούμπα …

0


Συνηθίζουν οι δημοτικές αρχές και οι εξουσίες να λένε ότι έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στρατηγική, σχέδιο, όραμα και τέτοιες όμορφες λεξούλες όταν μιλάνε επίσημα στον κόσμο.  Η εμπειρία του απλού πολίτη έχει δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και η «κωλοτούμπα» έχει γίνει πάγιο εργαλείο άσκησης διακυβέρνησης.  

Η περίπτωση της δημοτικής αρχής Πνευματικού αποτελεί παράδειγμα διαρκούς κωλοτούμπας στα μεγάλα ζητήματα της πόλης όχι γιατί στην πολιτική υπάρχει δυναμική όπως λέει ο κ. Σταυρέλης αλλά επειδή υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία υλοποίησης των μεγάλων στοχων και επιπλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται με καιροσκοπικούς πολιτικούς τακτικισμούς.  

Θυμήθηκα τη φασαρία που έγινε για να γκρεμιστεί η δημοτική αγορά, τις αντιδράσεις της πόλης με κατάληξη ένα κουφάρι στον εμπορικό ιστό της πόλης που απλώς ενίσχυσε και τις άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που τράβηξαν κόσμο μακρυά από την Κόρινθο.

Θυμήθηκα την ιστορία με το γήπεδο στον Αη Γιώργη που τελικώς ακυρώθηκε, πάλι από τις αντιδράσεις των πολιτών της περιοχής.

Θυμήθηκα τη φασαρία για το τουριστικό λιμάνι και τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα η οποία γινόταν καλή ή κακή ανάλογα με τις προεκλογικές πολιτικές τακτικές και τη σχέση κρύο ζεστή με το Γκεζερλή που το πρωί γκρέμιζε «την παράγκα του δήμου» και το βράδυ γινόταν «στέλεχος Πνευματικού».  

Και τέλος θυμήθηκα την ιστορία με την προσπάθεια να έρθει επενδυτής να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Περιβολάκια και τις περιβόητες συγκοινωνιακές μελέτες που μονίμως απεδείκνυαν ότι πρέπει να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και ειδικά κάτω από την πλατεία. Ούτε όραμα τελικά, ούτε σχέδιο αλλά λεφτά για μελέτες που ούτε το ζήτημα πάρκιγνκ έλυσαν, ούτε το κυκλοφοριακό έλυσαν, ούτε την εμπορική κίνηση αύξησαν πλην όμως,  έφεραν μία νέα κωλοτούμπα !  

Αντί υπόγειου πάρκινγκ,  σήμερα το βράδυ, θα δούμε σχέδια και ζωγραφιές ανάπλασης την ώρα που ή άλλη πλατεία που φτιάχτηκε από την κατασκευή των πεζοδρόμων έχει ήδη ανάγκη ρεκτιφιέ. Αρκεί να παρατηρήσετε πως σχάρες και πλάκες έχουν φουσκώσει στην αρχή της Εθνικής Αντίστασης από λάθος επιλογή δέντρων ενώ όλοι οι πεζόδρομοι μετατρέπονται σε πίστες πατινάζ με την πρώτη βροχή.

Η υπόθεση Περιβολάκια φέρνει στο φως δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την έλλειψη συνέπειας στον τρόπο που γίνονται τα αποσπασματικά έργα του δήμου και την έλλειψη στρατηγικής.  Δεν μπορεί μέσα σε μερικά χρόνια να θες να χαλάσεις μία πλατεία και ξαφνικά να αλλάζεις γνώμη να θες να την κρατήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ή έχεις τρικυμία στο κρανίο ή έχεις αγωνία να παρουσιάσεις ενα έργο σώνει και καλά για να δείξεις ότι δεν έχεις βαρέσει διάλυση.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διαρκείς αποτυχημένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Πνευματικού να κάνει έργα τύπου ΣΔΙΤ γιατί όταν προσπαθούσε να κάνει υπόγειο πάρκινγκ, έψαχνε για ιδιώτη επενδυτή.

Πολλοί μιλούν ήδη για ένα ακόμα προεκλογικό έργο βιτρίνας που πρέπει να ετοιμαστεί έγκαιρα.  Επίσης, αν και δεν είμαι ειδικός,  το δελτίο τύπου για την ανάπλαση στα Περιβολάκια θυμίζει επιρροές από τις προτάσεις της πρώην Κίνησης Πολιτών, εκείνες που αρνιόταν κάποτε ο δήμαρχος και τώρα δείχνει να τις ασπάζεται μερικώς.   Αναμένεται πλούσιο πολιτικό ρεπορτάζ αν και δε ξέρουμε αν θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή όσων κάποτε έκαναν αγώνα για τα Περιβολάκια.

Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να μην επιλέξουν κάτι πλούσιο σε τσιμέντο, πλάκες και μάρμαρο αλλά αντιθέτως κάτι με πολύ πράσινο στο κέντρο της πόλης. Αν και πολύ φοβάμαι ότι το πράσινο δεν είναι πλέον στις χρωματικές επιλογές αυτής της δημοτικής αρχής.

Θ.Τ

Leave a Reply