​ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Γεγονότα και Επισημάνσεις

0

Του Νίκου Ξένου 

”Η δυσχερής οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την προσφυγική και την μεταναστευτική κρίση έχουν αλλάξει το κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα και Ευρώπη δημιουργώντας ομάδες πολιτών

(πρόσφυγες,μετανάστες,άνεργοι,ασυνόδευτα παιδιά,κακοποιημένες γυναίκες,θύματα σωματεμπορίας,ασθενείς με ψυχικές ή άλλες ασθένειες ) οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες.” 

ΣΥΝ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2017
Ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο διεξήχθη στην Αθήνα στις 31Μαρτίου και 1 Απριλίου 2017 με τίτλο ”ΣΥΝ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2017 Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες : Συνέργειες και Προοπτικές” συνδιοργανωτές ήταν η ΞΕΝΙΟΣ ΠΟΛΙΣ και η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Το παρακολούθησα ιδιωτικά ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και λόγω της από ετών επαφής μου με ανθρώπους που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες μέσα από ποικιλία δράσεων κατάρτισης, εκπαίδευσης και προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης . 

Από τον Νομό Κορινθίας δεν πρόσεξα κανέναν εκπρόσωπο από δημόσιους ή άλλους φορείς να παρακολουθεί το Συνέδριο και αυτό δείχνει το πως αντιλαμβάνονται οι τοπικοί φορείς το κρίσιμο αυτό θέμα των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων.

Εντυπωσιακή ήταν η ομιλία της αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων κας Μαρίας Στρατηγάκη

σχετικά με την Οργάνωση των Κέντρων Κοινότητας στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων και την Ολιστική Αντιμετώπιση των πολιτών που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδων.

(Φυσικά και δεν λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ευθύνη ποιών άραγε?)

Οι Παντογνώστες των δημοσίων ή άλλων φορέων του νομού Κορινθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλό θα ήταν να πάψουν να είναι φοβικοί και να παρακολουθούν τέτοια συνέδρια προς γνώση και συμμόρφωση και για την προσωπική τους εξέλιξη ώστε κάποτε να γίνουν ικανοί να χαράξουν πολιτικές για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες σε τοπικό επίπεδο αξιοποιώντας ενδεχομένως και ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα θέματα σε τοπικό επίπεδο.

Το συνέδριο έγινε με την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ και συμμετείχαν ενδεικτικά φορείς όπως: 

η UNICEF ,η ΕΛΕΠΑΠ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ, Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος οι πολίτες που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες καλό είναι να συμβουλεύονται τον Οδηγό Δικαιωμάτων και Παροχών του Συνήγορου του Πολίτη. 
Κατά τα άλλα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εκπαιδευτής Ενηλίκων

Ειδικός Συμβουλευτικής Προσανατολισμού  

Κοινοποίηση: 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Leave a Reply