​Κόρινθος, εκεί που κτίρια της πόλης περιμένουν τον επενδυτή αλλά … ήρθε το χιόνι

1


Για πολύ καιρό περνάω έξω από μερικές πολύ συγκεκριμένες γωνίες της πόλης της Κορίνθου.

Φανάρι Κολιάτσου και Απ. Παύλου στο κατεστραμμένο πεζοδρόμιο και παρατημένο κατάστημα,  γωνία Εθν. Αντίστασης στο πρώην Νέον ή στη γωνία Εθν. Αντίστασης και Πυλαρινού κλπ …

Πρόκειται για κτήρια φιλέτα που για διάφορους λόγους δεν αξιοποιούνται εμπορικά και απλώς συμβάλλουν με ασχήμια στο εμπορικό κέντρο.   Έχοντας κάνει ρεπορτάζ για την τιμή που παίζουν δε μπορώ να αποφύγω σκέψεις σχετικές με το πόσο αντέχει η αγορά της Κορίνθου επενδύσεις,  αν τα έργα βιτρίνας έχουν συμβάλλει να αναπτυχθεί η εμπορικότητα της πόλης,  αν οι όποιες παρεμβάσεις έχουν τελικώς σημασία όταν η τσέπη του κόσμου αδειάζει και που οδεύει το κέντρο της πόλης.

Ενοίκια πενταψηφια για κτήρια σε μια πόλη που το Κέντρο της είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας απλά δεν είναι ρεαλιστικά

Θα περίμενε κανείς η πόλη να έχει μία συγκροτημένη άποψη για το που πάει, να έχουν σηκώσει μανίκια όλοι οι παραγωγικοί και θεσμικοί φορείς και να υπάρχει μία ελάχιστη συμφωνία με βάση ένα αυτονόητο ζητούμενο :  επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη.  Αντί αυτού,  ήρθαν λίγοι πόντοι χιόνι για να εκφραστούν οι μόνιμες μικροπολιτικές έχθρες,  να γίνουν πρόχειρα διαδικτυακά χαρακώματα και να αρχίσει το δημόσιο ξεκατίνιασμα όπου οι συμμετέχοντες δεν είναι επιχειρηματίες,  επενδυτές,  τεχνοκράτες κλπ.  Είναι η «φασαρία» της πόλης που εκφράζει τον άλλο εαυτό της τοπικής πολιτικής, το ξεκαθάρισμα και το προσωπικό συμφέρον,  τις φιλίες, τις φιλοδοξίες και την αυλόπορτα του καθενός.  

Θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ αυτής της χώρας που παράγεται μακριά από την μικροπολιτική, τη διαπλοκή και τον επαρχιωτισμό διότι το σίγουρο είναι πως η πολιτική δεν γράφεται στους τοίχους των κοινωνικών σελίδων.  Θα κλείσω με μία σκέψη-βίωμα : δεν έχουμε ανάγκη από φαρμακερά και πικάντικα αλλά εμπνευσμένα και ενωτικά.  Η πολιτική θα αποκτήσει νόημα όταν θα αρχίσει να είναι ενωτική και αποτελεσματική, όταν θα έχει κάτι να φέρει όχι να φωνάξει και να διαιρέσει.  
Θ.Τ

1 COMMENT

  1. Και ποιός σας είπε ότι οι Κορίνθιοι θέλουν να έχουν καλύτερη Κόρινθο; μια χαρά είναι η πόλη. Άν ήθελαν κάτι καλύτερο θα το είχαν. Αυτή θέλουν, αυτήν έχουν, αυτή τους αξίζει, όλα καλά!

Leave a Reply