ΥΠΟΙΚ: Νέα ΠΝΠ για να «ξεμπλοκάρει» η αγορά από τα capital controls

0

ImageHandler (69)

Θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχειρήση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ – Αυξάνεται το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές στα 5 εκατ. ευρώ – Αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν

Με κεντρικό θέμα το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με το «μπλοκάρισμα» στις εισαγωγές (και πρώτων υλών) από επιχειρήσεις και βιομηχανίες, λόγω των capital controls συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Τα capital controls έχουν «δέσει τα χέρια» χιλιάδων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να κάνουν, αλλά υποχρεώνονται να πληρώνουν τεράστια για την παραμονή και φύλαξη εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες των λιμανιών αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ή αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο -και αφού λάβει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος- η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δημοσίευσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία θα γίνονται εισαγωγές ανά επιχειρήση και ανά ημέρα 100.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση στις επιταγές που θα σφραγιστούν. Ωστόσο, διατηρείται να μη γίνεται η αποπληρωμή τους με μετρητά, αλλά μόνο διατραπεζικά.

Οι αποφάσεις για τα κριτήρια εισαγωγών θα γίνεται αποκεντρωμένα, από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και όχι κεντρικά, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα, ενώ θα δίνεται μία προταιραιότητα στις πρώτες ύλες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο τραπέζι βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς αύριο αναμένονται στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν επίσης τις δυνατότητες για τη συγκρότηση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ρυθμίζει το θέμα των capital controls.

Απάντηση