Πολιτική

Χατζηδάκης: Να απεμπλακούν άμεσα τα κονδύλια της ΕΤΕπ

Τη συνδρομή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, για να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη δίωρη συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

 

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η ΕΤΕπ εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα και όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη «η χώρα μας πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις». Ως πρώτο βήμα, πάντως, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας υπέγραψε και αποδέσμευσε το Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο για τις ΜΜΕ ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ και ασκούνται πιέσεις για να κάνει το ίδιο, το συντομότερο δυνατόν, και η άλλη πλευρά και να αποδεσμευτούν τα 350 εκατ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει ότι θα δώσει.

Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις τομείς. Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πρόοδο του ΕΣΠΑ και στη βοήθεια στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα για το ΕΣΠΑ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα ρευστότητας, στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΤΕπ και στην ιδέα για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για τα 181 έργα σημαίες αλλά και με την επιτάχυνση απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Για την απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώθηκε ότι αν και έχουν γίνει κάποια βήματα στις εξαγωγές και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες στις οποίες διαπιστώνεται καθυστέρηση προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του, αλλά η βοήθεια από την Ομάδα Δράσης θα αφορά σε ρυθμιστικά τεχνικά θέματα. Όπως εξήγησε, πιθανόν να πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες διαχειριστικές αρχές, όπως στο κομμάτι των υδάτων, προκειμένου να λειτουργούν ομαλά οι αγορές.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε δε ότι »η Ομάδα δράσης δεν αποτελείται από ελεγκτές αλλά από συνεργάτες μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης επανέλαβε ότι η τεχνική βοήθεια είναι εδώ για να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να διαθέσει ακόμη περισσότερους πόρους υπέρ αυτής της στήριξης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δικός του ρόλος είναι να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για τη ρευστότητα των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα για τις ΜΜΕ ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στην επισφαλή κατάσταση που βρίσκονται αυτές, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον επίτροπο Χαάν στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close