Για τις 11 το πρωί έχει συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα. Το σχέδιο νόμου πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Τη συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος μίλησε για «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού», αλλά και για ιστορική στιγμή στην ιστορία της χώρας. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την ΠΓΔΜ.

Μίλησε για συμβιβασμό, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.
Το κόμμα της Αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στη Συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα της συζήτησης. Από το συγκεκριμένο κόμμα προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάνοφ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Η σύνοδος κορυφής του NATO, η οποία πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία «έναρξης των διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της», ανήγγειλε ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας μπορούν και θα επιδείξουν στη σύνοδο την ενότητά τους, παρά τις διαφωνίες τους.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την ικανότητα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να παραμείνουν ενωμένες κατά τη διάρκεια της συνόδου, παρά τις σημαντικές διαφωνίες τους, και να επιδείξουν τη σημασία του διατλαντικού δεσμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ έχει προβεί σε αυτή τη διαβεβαίωση επανειλημμένως έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας στις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους και τους καναδούς συμμάχους τους στο NATO όσον αφορά το εμπόριο και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος επέμεινε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ για την «προσωπική δέσμευσή του» προς την Συμμαχία. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένως «άχρηστο» το NATO κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θορυβώντας τους συμμάχους της Ουάσιγκτον.

πηγη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here