Το λάθος με τα σκουπίδια …

1

Του Λάμπρου Κωστάρα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

‘Οσοι ασχολούμαστε με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων το κάνουμε για πέντε απλούς λόγους :

  1. Αποτελεί ζήτημα υγείας

  2. Αποτελεί εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης

  3. Αποτελεί εργαλείο κοινωνικής πολιτικής

  4. Αποτελεί αυτονόητο προαπαιτούμενο σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό δήμο

  5. Αποτελεί εργαλείο συνεργασίας με την κοινωνία και ενεργοποιεί τον πολίτη μέσα στο ίδιο του το σπίτι

Αποτελεί λάθος οι χειρισμοί και οι θέσεις στο θέμα σκουπίδια να γίνονται με μόνο κριτήριο τις πολιτικές επιδιώξεις ανθρώπων ή παρατάξεων.  

Επί της ουσίας, μία αυτοδιοικητική αρχή που θέλει να έχει καθαρή πόλη,  να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών και το περιβάλλον κάνει τρία απλά πράγματα :

  1. Μειώνει τον όγκο των παραγόμενων αποβλήτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση

  2. Χωροθετεί και κατασκευάζει ΧΥΤΥ

  3. Εκπαιδεύει την κοινωνία και ενεργοποιεί παραγωγικούς φορείς, συλλόγους κλπ

Επι της ουσίας, μία αντιπολίτευση που επιθυμεί επίλυση του προβλήματος,  δεν συζητά τίποτα άλλο παρά τα παραπάνω τρία ζητήματα και φυσικά παραμένει σταθερή στις θέσεις της.  

Η χωροθέτηση και κατασκευή του Χώρου Υγιειονομικής Ταφής Υπολλείματος / Αποβλήτων (ΧΥΤΥ/Α)  είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα που ταυτόχρονοα αποδεικνύει την αληθινή πρόθεση ενός δημάρχου να επιλύσει το πρόβλημα.   Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι όμως το σημείο που οι δήμαρχοι αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι γιατί τους φέρνει σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες και γι αυτό όλοι μέσα τους επιθυμούν μία λύση από την Περιφέρεια ή άλλη ανώτερη αρχή.  Ειδικότερα για το Δήμο Κορινθίων, το 2006 υπήρξε αδειοδοτημένος χώρος ΧΥΤΥ στη θέση Σπαθοβούνι, ένα «χαρτί» που δυστυχώς απεμπόλησε ο δήμαρχος Κορινθίων είτε με λάθος χειρισμούς είτε λόγω έλλειψης βούλησης να επιλύσει το θέμα.  

Η εφαρμογή της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή και η εφαρμογή της κομποστοποίησης απαιτούν εκπαίδευση των πολιτών, προγράμματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης,  συνεργασία με συλλόγους, φορείς, σχολεία κλπ.   Ακόμα θυμάμαι τον σημερινό δήμαρχο σε συνεδρία επιτροπής για το θέμα των απορριμμάτων το 2009 να αναρωτιέται «που θα βρω λεφτά να πληρώσω τις εκδρομές των σχολείων για να κάνω ανταποδοτική ανακύκλωση ?».   

Είναι προφανές ότι η πολιτική κόντρα,  η συζήτηση για διαγωνισμούς μηχανημάτων κλπ αποτελούν φασαρία για το τίποτα ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία δημόσια κοστολόγηση, πρόγραμμα ή τρόπος διαχείρισης του υπολείμματος της επεξεργασίας των αποβλήτων.  

Το μόνο σημείο που έχουν όλοι συμφωνήσει είναι πως οι πολίτες σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για δημοτικά τέλη και απλώς μαλώνουν δημόσια για το ποιος θα τους αυξήσει τα δημοτικά τέλη λιγότερο.  

Το 2006 χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία να εκπαιδευτεί σχεδόν μία γενιά στην ανακύκλωση.  Δεν είναι αργά αλλά ακόμα απουσιάζουν οι καθαρές θέσεις και οι απλές συγκεκριμένες ενέργειες.   Η όποια αληθινή πρόθεση για τοπική διαχείριση απορριμμάτων θα ξεκινούσε με την άμεση χωροθέτηση ΧΥΤΥ αλλά ακόμα και σήμερα, με την ανοχή της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή κάνει απλή πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος έχοντας όμως καταφέρει για 11 χρόνια να εξαφανίζει τα σκουπίδια, έστω παράνομα,  σε αντίθεση με άλλους δήμους που έφτασαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Ο πολίτης θέλει καθαρή πόλη και δεν είναι ειδικός να μπορεί να παρακολουθήσει εξειδικευμένη συζήτηση από μη ειδικούς/πολιτικούς επί μηχανημάτων και διαδικασιών.   Ο λογαριασμός θα έρθει σύντομα σε χρήμα διότι σε μόλυνση και υγεία έχει έρθει ήδη αλλά η παραδοσιακή πολιτική ασχολείται κυρίως με το πως θα επιλύσει προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις ή θα συλλέξει ψήφους.    

Έχω πολλαπλώς προτείνει συγκεκριμένα βήματα και έχω επίσης τονίσει την ιδιαίτερη ανάγκη ευρείας συνεργασίας με εργαλείο την θεσμοθετημένη επιτροπή διαβούλευσης.  Το ζήτημα των απορριμμάτων δεν επιλύεται από έναν άνθρωπο ακόμα κι αν είναι ο καλύτερος δήμαρχος πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις υψηλών τόνων στα ΜΜΕ.   

1 COMMENT

  1. Το θέμα σκουπίδια στον Δήμο Κορινθίων και ειδικότερα στην Κόρινθο που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό δεν είναι απλά θέμα των οικιακών και των άλλων αστικών απορριμμάτων. Δεν είναι θέμα απλώς των ΧΥΤΥ, των εργοστασίων επεξεργασίας και διαχείρισης των κάδων. Είναι θέμα της γενικότερης εικόνας μιας πόλης ‘ΑΠΛΥΤΗΣ που κυριολεκτικά ΒΡΩΜΑΕΙ! Αυτό είναι καταφανέστατο σε όποιο δρόμο βρεθείς, είτε κεντρικό είτε συνοικιακό. Και βεβαίως είναι και θέμα παιδείας των δημοτών. Άλλωστε ποιός είναι αυτός που δεν έχει δεί έστω μια φορά συνδημότη του να πετάει όπου βρεί ένα σκουπίδι. Όμως η Δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο λόγω θέσης και αξιώματος των ανθρώπων που διοικούν τον Δήμο , αλλά γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι και οι ίδιοι μέλη της κοινωνίας του τόπου που ζούν και εργάζονται, έχουν βγεί μέσα από αυτήν!

Leave a Reply