Επικαιρότητα

To ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci.(Άρθρο του Στ. Χατζησταυράκη)

Η ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Το πρώτο σύστημα ρομποτικής da Vinci λειτουργεί ήδη στη χώρα μας και αλλάζει τα δεδομένα της χειρουργικής για τους Έλληνες ασθενείς.

Από το 2006 έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το πρωτοποριακό Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα της χειρουργικής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των επεμβάσεων και του βαθμού προστασίας των ασθενών.

Το Σύστημα da Vinci επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί καθήμενος ενδοσκοπικές επεμβάσεις με απόλυτη τρισδιάστατη οπτική, και με ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς, μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν την μεγάλη απώλεια αίματος. Παράλληλα, με το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων του da Vinci, ο χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει και να ελέγξει με απόλυτη ακρίβεια την τεχνική επέμβασης που θα επιλέξει για την κάθε περίπτωση ασθενούς, λόγω της ευελιξίας και της δυνατότητας περιστροφής των χειρουργικών εργαλείων έως και 360ο .

Το Σύστημα da Vinci διασφαλίζει έτσι μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε ενδοσκοπικές εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με συμβατικούς τρόπους, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις ʽανοιχτώνʼ επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας».

Παράλληλα, καθιστά δυνατή την εφαρμογή μεθόδων σε ειδικότητες χειρουργικής στις οποίες μέχρι πρόσφατα αυτό δεν ήταν δυνατό, καλύπτοντας πολλές ειδικότητες όπως: γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική, καρδιοχειρουργική – θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείριση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (γαστρικό bypass, δακτύλιος LAP-BAND), παιδιατρική χειρουργική.

Αντίστοιχα, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος του Συστήματος προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, παράλληλα με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close