Με αφορμή τις επισκέψεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο και το Παρίσι και τις συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, το αμερικανικό περιοδικό «Time» σε κεντρικό του άρθρο με τίτλο: «Πώς τα πηγαίνει ο Σαμαράς; Μέχρι στιγμής η Eυρωζώνη συμπαθεί τον νέο Έλληνα ηγέτη», σχολιάζει τις κινήσεις του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

«Υπάρχει πολύ ταλαιπωρία μπροστά αλλά μέχρι στιγμής στη Μέρκελ και τους Γερμανούς αρέσουν αυτά που ακούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα έχει διάρκεια ο μήνας του μέλιτος;», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «μόλις δύο μήνες αφού του κόμμα του πέτυχε νίκη στις επίμαχες ελληνικές εκλογές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενθουσιάζει ένα άλλο σκληρό πλήθος: τους ηγέτες της ευρωζώνης».

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι την Τετάρτη έλαβε τη στήριξη του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και διακήρυξε ότι ήταν εντελώς αντίθετος με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

«Την Παρασκευή ο Σαμαράς επίσης έλαβε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας», προσθέτει το περιοδικό.

«Η Ευρωζώνη τον βλέπει ως τον ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας της χώρας. Από καιρό ο Σαμαράς θεωρείται ότι κωλυσιεργεί, αλλά οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε στο Time ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνεχίζει το άρθρο, ανακουφίστηκαν τον Ιούνιο με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερος, ενώ σημειώνει πως κρατάνε ακόμα σε απόσταση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντηθεί  μαζί του την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, να κάνει λόγο για προσβολή στη δημοκρατία. Όσο και να επιμένει ο Τσίπρας πως επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης και ο ίδιος ο Σαμαράς του έχουν βάλει την ταμπέλα του υποστηρικτή της δραχμής, εξαιτίας των απειλών του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα σκίσει το μνημόνιο. Το Der Spiegel μάλιστα έχει κατατάξει τον Τσίπρα σε έναν από τους δέκα πιο επικίνδυνους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται στο άρθρο.

Τέλος το περιοδικό εκτίμησε πως«υπάρχει ανησυχία ότι εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να απαιτούν περισσότερη λιτότητα, αυτό θα μπορούσε να υποκινήσει ένα κύμα ταραχών στην Ελλάδα, όπου μια πολωμένη κοινωνία κατηγορεί το πολιτικό κατεστημένο της για την πτώχευση της χώρας και την πώληση της σε διεθνείς δανειστές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here