Τι είναι οι αντλίες θερμότητας και πώς λειτουργούν;

0

Η θέρμανση και ο κλιματισμός του σπιτιού είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Ειδικά, πριν από τη χειμερινή περίοδο, είναι λογικό να αναζητάμε τις πιο συμφέρουσες λύσεις, τόσο για να μην επιβαρυνθούμε πολύ οικονομικά, όσο και για να έχουμε ένα σύστημα θέρμανσης το οποίο θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης (όποιες συνθήκες και αν επικρατούν), φιλικό προς το περιβάλλον (αν αυτό είναι μια επιλογή που μπορούμε να κάνουμε), εύχρηστο και αρκετά ανθεκτικό. Παράλληλα, αν μπορούμε να βρούμε ένα σύστημα του οποίου η εγκατάσταση γίνεται σχετικά εύκολα, αυτό θα μας εξυπηρετούσε ακόμη περισσότερο.

Οι αντλίες θερμότητας, ίσως μπορέσουν να μας βοηθήσουν με τα παραπάνω.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά είναι πολύ πιο αποδοτικές από την ηλεκτρική θέρμανση με αντιστάσεις που είναι συνηθισμένη στους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιών (όπως οι θερμάστρες χώρου και η θέρμανση με πλάκες). Αντί να μετατρέπουν απευθείας την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, με τη θέρμανση ηλεκτρικών αντιστάσεων, ή να μετατρέπουν θερμότητα από ορυκτά καύσιμα μέσω της καύσης, οι αντλίες αυτές αναδιανέμουν τη θερμότητα που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η υιοθέτησή τους σε ψυχρότερα κλίματα δεν ήταν εφικτή μέχρι πρόσφατα, καθώς οι συγκεκριμένες αντλίες παραδοσιακά δεν είχαν καλή απόδοση σε θερμοκρασίες κοντά ή υπό το μηδέν. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών, οδήγησε στην ανάπτυξη αντλιών θερμότητας με πηγή αέρα για ψυχρό κλίμα (ccASHP) οι οποίες μπορούν να παρέχουν επαρκή θέρμανση ακόμη και στα πιο Βόρεια σημεία της Ελλάδας.

Παράλληλα, αποτελούν μια πιο οικονομική λύση, καθώς δεν δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να αντλήσουν θερμότητα από το περιβάλλον. Επίσης, το γεγονός ότι δεν χρειάζονται καύσιμη ύλη για να λειτουργήσουν, τις καθιστά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Το καλό είναι πως αν διαθέτουμε ήδη κάποιο σύστημα θέρμανσης (π.χ. έναν λέβητα αερίου), οι αντλίες αυτές μπορούν να συνδυαστούν με αυτό ή να το αντικαταστήσουν και εντελώς.

Πώς λειτουργούν;

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ψυκτικά υγρά και χάλκινες σπείρες για να αντλήσουν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα, το έδαφος ή το νερό – ακόμη και σε ψυχρό, χειμερινό καιρό – και να την διοχετεύσουν στα σπίτια. Σε αντίθεση με άλλες επιλογές θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν τόσο υπηρεσίες θέρμανσης όσο και ψύξης. Το καλοκαίρι, οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν όπως ένα κανονικό κλιματιστικό, αντιστρέφοντας την κατεύθυνση της ροής του ψυκτικού μέσου. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι πως ψύχουν τα δωμάτια, απορροφώντας θερμό αέρα και την υγρασία από το εσωτερικό του σπιτιού. Ύστερα, αποβάλλουν την περίσσεια θερμότητας προς τα έξω. Οι συγκεκριμένες αντλίες μπορούν να είναι είτε με αγωγούς (προωθώντας τον αέρα μέσω σωληνώσεων στους αεραγωγούς κάθε δωματίου) είτε χωρίς αγωγούς.

Απάντηση