Τέλος η Τρόικα μέχρι… νεοτέρας

0

Τέλος η Τρόικα μέχρι... νεοτέρας

«Κατέβασε ρολά» και το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα – Στις 12 Ιανουαρίου η πρώτη «κρυάδα» από τους δανειστές – Oι ημερομηνίες «κλειδιά» και ο ρόλος Χαρδούβελη και Στουρνάρα

Εξ αποστάσεως πλέον και μόνον θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Τρόικα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έκλεισε» (προσωρινώς τουλάχιστον) το γραφείο του στην Αθήνα, λόγω εορτών, αλλά τα μόνιμα κλιμάκια των ελεγκτών του αναχώρησαν από την χώρα για την Ουάσιγκτον και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους με προοπτική να επιστρέψουν …μετεκλογικά μόνον –και εφόσον το επιτρέψουν τότε οι συνθήκες.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις πλέον «παγώνουν» και πέραν της 10ης Ιανουαρίου, αφού δεν θα επιστρέψουν τελικά τότε οι απεσταλμένοι της Τρόικα. Ωστόσο οι ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι από πλευράς τους ετοιμάζουν τα δικά τους πλάνα, για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Τα κρας-τεστ

Για τις 12 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές, προγραμματίζεται το πρώτο euroworking group της χρονιάς στις Βρυξέλλες. Εκεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδος και γενικός γραμματέας του υπ.Οικονομικών, κύριος Αναστάσιος Αναστασάτος, θα είναι ο πρώτος Έλληνας που θα βρεθεί «τετ-α-τετ» αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που θα ζητήσουν «ραπόρτο» για τις εξελίξεις στη χώρα μας –και η θέση του μόνον «ευχάριστη» δεν  αναμένεται να είναι.

Πρακτικά πάντως, οι πρόωρες εκλογές διεξάγονται τρεις ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μία ημέρα πριν το πρώτο Eurogroup του 2015. Θα είναι αυτά και τα δύσκολα  «κρας-τεστ» του καθ. Γκίκα Χαρδούβελη (εφόσον θα παραμείνει ως υπηρεσιακός υπουργός) και του διοικητού της ΤτΕ κ.Γιάννη Στουρνάρα  με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, που θα κρίνουν πολλά για τη στάση των δανειστών πριν και μετά τις εκλογές. Για το λόγο αυτό, ήδη οι δύο άνδρες έχουν έρθει σε επαφές  και βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» για να προετοιμάσουν  «εθνική  στάση», εντός και εκτός συνόρων.

Με δεδομένο ότι η παράταση του μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και ότι δεν έχει αποφασιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα από την 1η Μαρτίου, η νέα κυβέρνηση θα έχει στενά περιθώρια ελιγμών καθώς αμέσως μετά επίκεινται η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Πιέσεις χωρίς τέλος

Πάντως το κλίμα που διαμορφώνεται ήδη από το εξωτερικό είναι πως οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν «καμία βοήθεια προς καμία πλευρά» -και αυτό «μεταφράζεται» σε άσκηση μεγάλων πιέσεων τη χώρα όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί!

Αυτό έδειξαν και οι απαιτήσεις Σόιμπλε για πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων αλλά και το μήνυμα Μοσκοβισί για προσήλωση στους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος. Αλλά και από την ΕΚΤ διαμηνύουν πως «για τους επόμενους δύο μήνες» θα συνεχιστεί κανονικά η παροχή ρευστότητος προς τις ελληνικές τράπεζες –αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μετά ερμητικά τις  «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης.

Από πλευράς του ο κ. Χαρδούβελης θύμισε και χθες πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως τον Μάρτιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του  ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα όμως, και μέχρι τον Ιούλιο, αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές της οικονομίας, καθώς εκτός από τις πληρωμές προς το εξωτερικό, πρέπει να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, με μόνα «εφόδια» τις εισπράξεις φόρων και τις έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες –με χρήματα όμως που θα λείψουν από πιστώσεις και ρευστότητα προς την εγχώρια αγορά.

Leave a Reply