Τελειώνουν από το ποδόσφαιρο οι κατηγορούμενοι για την «εγκληματική» οργανωση

0

ImageHandler (28)

Οριστικά 26 είναι τα πρόσωπα στα οποία απήγγειλε κατηγορίες ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, που ερευνά την υπόθεση της φερόμενης ως «εγκληματική οργάνωση» που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τους αύξησε δηλαδή κατά 10, καθώς αρχικά, ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας που ερεύνησε την υπόθεση, είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 16 προσώπων. Στους ήδη υπάρχοντες, ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε δύο προέδρους ΠΑΕ, δύο τεχνικούς διευθυντές ΠΑΕ, ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, δύο μεγαλοστελέχη της ΕΠΟ και τρεις διαιτητές.

Με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιώργο Αρβανιτίδη που θα εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή απ’ ευθείας για να απολογηθούν, άπαντες πέρασαν από το γραφείο του κ. Ανδρεάδη, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί στο πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, ενώ ήδη τέσσερα πρόσωπα (Κομπότης, Ζυγογιάννης, Αναστασάκη, Βλάσσης) έχουν απολογηθεί και τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Ακριβώς αυτό είναι και το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει μέχρι στιγμής από τη διαδικασία των απολογιών: ο περιοριστικός όρος που επιβάλουν με κοινή τους απόφαση εισαγγελέας και ανακριτής, είναι η απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο!

Όσοι δηλαδή εξακολουθούν και κατέχουν θέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υποχρεούνται, έστω προσωρινά (ενδεχομένως μέχρι τη δίκη, αν τελικά οδηγηθούν σε αυτή), να αποχωρήσουν!

Ήδη, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο» και είναι σαφές, πως αν ο εν λόγω περιοριστικός όρος επιβληθεί σε όλους τους κατηγορούμενους, οι αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι θεαματικές, καθώς άπαντες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, έστω και αν αυτό θα ισχύσει μέχρι να αρθεί το περιοριστικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, μόλις ο ανακριτής ολοκληρώσει το έργο του, κάτι που θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, θα παραδώσει τη δικογραφία (μαζί με τις απολογίες των κατηγορουμένων) σε έναν εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας με τη σειρά του, αφού μελετήσει τη δικογραφία, θα υποβάλει μια πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο για το πόσοι και ποιοι από τους κατηγορούμενους πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη. Εν τέλει, το δικαστικό συμβούλιο θα εκδώσει παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα και θα οριστεί δικάσιμος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αλλά και απόψεις νομικών, με την ταχύτητα που έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα η υπόθεση, δεν αποκλείεται η δίκη να ξεκινήσει ακόμη και μέσα στο 2015 ή στις αρχές του 2016.

Τέλος, παραθέτουμε αναλυτικά όλα τα πρόσωπα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες και έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν:

1.Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης-πρόεδρος Ολυμπιακού)
2.Γιάννης Κομπότης (ιδιοκτήτης Λεβαδειακού-μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
3.Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης-πρόεδρος Ατρομήτου)
4.Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης Βέροιας)
5.Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ και ΚΕΔ)
6.Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
7.Αριστείδης Σταθόπουλος (μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
8.Νίκος Προύντζος (μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ)
9.Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
10.Παυσανίας Παπανικολάου (εκτελεστικός γραμματέας ΕΠΟ)
11.Χρήστος Υφαντής (αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΕΠΟ)
12.Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
13.Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ)
14.Θανάσης Γιάχος (διεθνής διαιτητής Super League)
15.Ηλίας Σπάθας ( διεθνής διαιτητής Super League)
16.Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League)
17.Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)
18.Γιάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)
19.Κώστας Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)
20.Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)
21.Γιώργος Λαναρής (τεχνικός διευθυντής Βέροιας)
22.Γιώργος Βλάσσης (μέλος Διαιτητικού Δικαστηρίου ΕΠΟ)
23.Μαρία Αναστασάκη (μέλος Επιτροπής Εφέσεων ΕΠΟ)
24.Λευτέρης Ζάμπρας (πρώην πρόεδρος πειθαρχικής επιτροπής Football League)
25.Χαρίλαος Ζυγογιάννης (πρώην μέλος πειθαρχικής επιτροπής Football League)
26.Ιωάννα Παντελοπούλου (μέλος πειθαρχική επιτροπής Football League)

Απάντηση