Οικονομία

Συστάσεις του ΔΝΤ στην Βρετανία

Η Βρετανία θα πρέπει να μεταθέσει χρονικά τις περικοπές δαπανών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί ότι η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα σχέδια της Βρετανίας για τη μείωση του ελλείμματος ήταν ήδη πίσω σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, George Osborne, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να τα καθυστερήσει παραπάνω εάν τα μέτρα για την τόνωση της ζήτησης αποτύχουν.

Ο προϋπολογισμός

Η εκτίμηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας, προβλέποντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% για αυτό το έτος, προτού καταφέρει να φτάσει το 1,1% το 2013.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αυτές οι αναφορές θα αποβούν δυσάρεστες για τον Osborne, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί οικονομολόγοι ήδη πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους του για την εξάλειψη του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και θέτοντας το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μια καθοδική πορεία μέχρι το 2015.

Η αναφορά του ΔΝΤ

Σύμφωνα με την αναφορά του ΔΝΤ, μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην ισχνότερη ανάπτυξη θα ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και η κυβέρνηση να επιτρέψει τις συνολικές πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας, εάν αυτή συνέχιζε να αυξάνεται.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας είναι ότι θα φτάσει συνολικά το 8,2% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και το 7,3% του ΑΕΠ για το 2013 -0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί τον Απρίλιο.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close