Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

0
A view of the Grace 1 super tanker with the name removed is seen in the British territory of Gibraltar, Saturday, Aug. 17, 2019. The shipping agent for an Iranian supertanker caught in a diplomatic standoff says the vessel is ready to depart Gibraltar in "24 to 48 hours," despite a last-minute effort by the United States to seize it again. (AP Photo/Marcos Moreno)

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya, που αναμένεται να καταπλεύσει στην Καλαμάτα.

Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν μέσω του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Το τάνκερ αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο αίτημα προς την Ελλάδα για την κατάπλευσή του διευκρίνισε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Θα το διαχειριστούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών» είπε.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις θελήσουν να ανακόψουν την πορεία του πλοίου.

πηγη

Απάντηση