Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα και τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας  σήμερα  θα πραγματοποιήσουν μια τριμερή συνάντηση, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου που θα έχουν στη Μάλτα πέντε νοτιοευρωπαϊκά κράτη με πέντε βορειοαφρικανικές χώρες.

Η συνάντηση (εν μέσω των φημών για μία πιθανή προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού και τις διαιωνιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διεθνή βοήθεια προς την Ελλάδα) ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η εκπρόσωπος του Μάριο Μόντι, Ελιζαμπέτα Ολίβι, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία» που θα θιγούν κατά τη διάσκεψή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Οι συνομιλίες τους έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) εκείνην την ημέρα.

Η σύνοδος 5+5 στη Βαλέτα θα διαρκέσει ως το Σάββατο, με τη συμμετοχή των ηγετών από την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο και την Τυνησία, την Πορτογαλία, των τριών προαναφερθέντων κρατών και την οικοδέσποινα Μάλτα. Σε αυτήν θα παραστούν επίσης αντιπρόσωποι από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον καθώς και η παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here