Ο J. Szczepański λέει ότι αλλαγή είναι: «μια νέα κατάσταση των πραγμάτων όπου εμφανίζονται οι νέες σχέσεις μεταξύ των υπαρχόντων στοιχείων». Προσδιορίζονται δύο τύποι αλλαγών:
Προγραμματισμένες αλλαγές: προγραμματισμένες και γνωστές σε σχέση με μελλοντικά γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο χτίζει τους στόχους και σχεδιάζει τις στρατηγικές.
Αλλαγές προσαρμογής: είναι μια απάντηση κατά βάση αμυντική στα όσα συμβαίνουν. Αντιδράμε στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις.
Ο Spencer Johnson M. D. (2003) με έναν χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει τους τύπους αντιδράσεων στις αλλαγές τις οποίες ο σύμβουλος μπορεί να αντιμετωπίσει : το ΛΑΓΩΝΙΚΟ, τον ΒΙΑΣΤΙΚΟ, τον ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ και τον ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΗ.
ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ (Μυρίζει την αλλαγή από απόσταση)
   
Τα Λαγωνικά έχουν καλή διαίσθηση. Όχι μόνο μπορούν να αισθανθούν την επερχόμενη αλλαγή εύκολα αλλά και να εκτιμήσουν τα πιθανά οφέλη μιας επιτυχημένης προσαρμογής τους σε αυτή. Αντιλαμβάνονται την αλλαγή συνολικά με τις συνέπειές της. Ενώ αλλάζουν πρόθυμα κάτι στον περίγυρό τους, μπορεί να αντιστέκονται ως προς τις εσωτερικές αλλαγές (αντιλαμβάνονται γρήγορα τις αλλαγές και χρησιμοποιούν γρήγορα τους αμυντικούς μηχανισμούς). Η εργασία συμβούλων με τα άτομα στόχο έχει να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για εσωτερικές αλλαγές, να υποστηρίξει τη δραστηριότητα, να υπογραμμίσει το ρόλο της διαίσθησης στη λήψη των αποφάσεων (π.χ. «Εάν θεωρείτε ότι αυτός είναι ο τρόπος, γιατί δεν το δοκιμάζετε; » «Εάν είχατε αυτήν την άποψη, τι σας σταμάτησε στα σχέδιά σας; »).
Ο ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ (Μπαίνει σε δράση αμέσως)
 
Οι Βιαστικοί είναι γεμάτοι ενέργεια για να κάνουν τα πράγματα γρήγορα. Δεν αποθαρρύνονται εύκολα και ξέρουν πώς να παρακάμψουν τα εμπόδια. Είναι δύσκολο να τους σταματήσει κάποιος ακόμη και όταν πηγαίνουν σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αντιδρούν πρόθυμα στις νέες περιστάσεις που εμφανίζονται στον περίγυρό τους. Οι αλλαγές τους είναι συνήθως προσαρμοστικές. Η συνεργασία Συμβούλων με τους Βιαστικούς πρέπει να τονίζει τις θετικές αλλαγές, τους στόχους της εργασίας και τον προγραμματισμό. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί σε αυτούς ότι η φυσική τάση που παρουσιάζουν να αποδέχονται πάρα πολλές αλλαγές, οδηγεί συνήθως στην έναρξη μιας δραστηριότητας και όχι στην ολοκλήρωσή της. Εντούτοις, είναι σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος να αναπτύξουν ενδιαφέροντα.
Ο ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟΣ (Δεν θέλει τις αλλαγές λέει: «δεν είναι δίκαιο!»)

Ο Μουχλιασμένος έχει την τάση να επιβραδύνει τη δραστηριότητα. Νιώθει άνετα με τον τρόπο που ζει και φοβάται τις αλλαγές. Δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που φέρνει η στασιμότητα. Παρουσιάζει αντίσταση προς τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αλλαγές. Ο σύμβουλος πρέπει να κατευθύνει τη σκέψη του Μουχλιασμένου επάνω στα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει μια αλλαγή, να παρουσιάσει την αλλαγή ως στοιχείο αύξησης του αισθήματος της ασφάλειας. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι όχι μόνο να κατευθυνθεί η σκέψη αλλά και να θεωρηθεί ότι η νέα κατάσταση βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει το άτομο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. Τα άτομα αυτής της τοποθέτησης θα φροντίσουν το αίσθημα της ασφάλειας του περιβάλλοντός τους φαινομενικά (η αλήθεια είναι ότι φροντίζουν για την δική τους ασφάλεια).
Ο ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΗΣ (Εκπλήσσεται από τις αλλαγές αλλά αργότερα γελά με τον εαυτό του προκειμένου να προχωρήσει σε νέα πράγματα και να τα απολαύσει)
Ο Φοβητσιάρης είναι απρόθυμος ως προς τις αλλαγές αλλά μπορεί να τις συνηθίσει με τον καιρό. Αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την απροθυμία τους και είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα όραμα «του διαφορετικού». Μπορούν να δουν το νόημα των αλλαγών και έτσι η ανησυχία τους σταματά από τη δράση. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται προς την αλλαγή αυξάνει το κίνητρό τους και χαμηλώνει την ανησυχία. Ο Σύμβουλος κατά τη συνεργασία με αυτόν τον τύπο ατόμων πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της ανησυχίας, την υπογράμμιση των μικρών αλλαγών και των επιτυχιών, και την ενθάρρυνση της επιδίωξης για τις αλλαγές. Πρέπει επίσης να αναφερθεί για αυτούς ότι μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να προετοιμαστούν για τις αλλαγές. Οι σημαντικές πτυχές είναι: επιχειρηματολογία, συζήτηση με τα άτομα για τα σχέδια, τις αποφάσεις και τις επαγγελματικές επιλογές.
Η αλλαγή και η εξέλιξη είναι η πηγή της ζωής. Κανείς δεν είπε ότι είναι πάντα εύκολο ούτε μπορούμε πάντα να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας σμιλεύουν ως ανθρώπους, δημιουργώντας αυτό που είμαστε σήμερα…καιαύριο.
»Τίποτα δεν είναι μόνιμο, παρά μόνο οι αλλαγές» Ηράκλειτος
Νίκος Ξένος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
ΠΗΓΗ:
Εγχειρίδιο Eκπαίδευσης Συμβούλων Σταδιοδρομίας
FAMILY CAREER COMPASS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here