ΣΚΟΠΙΑ ΣΥΝΟΡΑ

H «οδύσσεια» των προσφύγων δεν έχει τέλος! – Κάθε πληροφορία, κάθε είδηση έρχεται δεύτερη, μπροστά στην εικόνα ενός αστυνομικού που δίνει νερό σε ένα παιδάκι

H «οδύσσεια» των προσφύγων στη FYROM δεν έχει τέλος! Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Υπό καταρρακτώδη βροχή, με τη λάσπη και τα σκουπίδια να τους «πνίγουν», περιμένουν καρτερικά μπροστά από το συρματόπλεγμα και τους αστυνομικούς που είναι παρατεταγμένοι κατά μήκος των συνόρων, περιμένοντας ένα τους νεύμα προκειμένου να περάσουν τη μεθόριο.

Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου απεικονίζει μια σκηνή που έχουν στήσει για να προφυλαχθούν από την καταιγίδα που έρχεται.

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί και το συγκλονιστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο που ακολουθεί! Κάθε πληροφορία, κάθε είδηση έρχεται δεύτερη, μπροστά στην εικόνα ενός αστυνομικού που δίνει νερό σε ένα παιδάκι.
Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που επιδιώκουν να περάσουν στην δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Καθημερινά καταφθάνουν 2.000 άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζουν οργανώσεις αρωγής.

Σύμφωνα με αυτές, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων οφείλεται στα σχέδια της Ουγγαρίας να κλείσει με ένα μεγάλο φράχτη τα σύνορα με την γειτονική Σερβία μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Στην Γευγελή της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα διαδραματίζονται καθημερινά τραγικές σκηνές. Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν ακόμα και με τη βία να επιβιβαστούν σε ένα από τα τραίνα που κατευθύνονται προς τη Σερβία. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δείχνουν ωστόσο να μην προβάλλουν όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Οι πρόσφυγες στηρίζονται μόνο στην περιορισμένη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, ιδιωτικών οργανώσεων αρωγής, όπως η Legis, η οποία μοιράζει τρόφιμα σε όσους συνεχίζουν το ταξίδι τους με τραίνο προς τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι σήμερα έχουν περάσει τα σύνορα πάνω από 1.000 άτομα καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εισέρχονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα μονοπάτια, όπου δεν υπάρχει αστυνομική επιτήρηση