Η στροφή του καταναλωτικού κοινού

προς τις ήπιες μορφές ενέργειας μπορεί να αποφέρει θαυμαστά αποτελέσματα. Η χρήση λοιπόν της ηλιακής ενέργειας μπορεί να καλύψει δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον.
Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καίει ένας λέβητας, ένας θερμοσίφωνας ή μια κουζίνα κλπ  που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο «αέριο του θερμοκηπίου» που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κλπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.
Αν το κριτήριο είναι αυστηρά οικονομικό, τότε η ηλιακή ενέργεια συμφέρει. Όμως προφανώς τα κριτήρια δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά. Στην καθημερινή μας ζωή κάνουμε επιλογές που δεν υπολογίζουν ούτε το κόστος ούτε το χρόνο απόσβεσης.
Τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή, όπως και όλα σχεδόν τα προϊόντα, πέρα από ενεργειακές υπηρεσίες, προσφέρουν και μία «προστιθέμενη αξία», η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν υπολογίζουμε το κόστος τους. Την προστιθέμενη αξία των προϊόντων την αναζητά και την εκτιμά σχεδόν πάντα ο καταναλωτής.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες συναντώνται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όπου μπορεί να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο η ηλιακή ακτινοβολία. Η Ελλάδα και τα άλλα Μεσογειακά κράτη προσφέρονται για χρήση αυτών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έτους καλύπτεται με ηλιοφάνεια. Ξεχωριστή θέση κατέχει το Ισραήλ όπου υποχρεώνει τα νεόδμητα κτίρια να κάνουν χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι από τις πιο απλές και αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια. Εξασφαλίζουν οικονομία με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού χάρη σε αυτούς αποφεύγεται η έκλυση δεκάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό τόπο για χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας που έχει -περίπου 3000 ώρες το χρόνο-, γεγονός το οποίο επιτρέπει την απόλυτη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους σύγχρονους ηλιακούς συλλέκτες (κοινώς καθρέπτες).
Για την καλύτερη απόδοση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το σημείο τοποθέτησής του. Η καλύτερη θέση είναι ο νότος, καθώς έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η κλίση του πρέπει να είναι 20-50 μοίρες, να έχει την ελάχιστη δυνατή απόσταση από την υδραυλική σύνδεση και να μην σκιάζεται από άλλα αντικείμενα.
Εσείς ακόμα δεν βάλατε τον ήλιο και τα δώρα  του στη ζωής σας;

Περαιτέρω ενημέρωση: https://www.agelopoulos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here